Estetik Ne Demek? Estetik Nedir?

Estetik ne demek? Estetik nedir?

Fransızca kökenli estetik kelimesi Türkçede sanatsal bir yaratının insanda uyandırdığı güzel duygu anlamında kullanılır. Her sanat eserinin ölçütü estetiktir. Estetik uyandırmayan bir yapıta sanat eseri denmez. Çoğu sanatçı bir eseri oluştururken estetik kaygıları dikkate alarak işe koyulur. Aynı zamanda bu kaygı sanatın genel çıkarlarına aykırılıklarda yaratır. Sanat insanların görmek istediklerinden ibaret değildir. Eğer bu yönde kaygılar taşınıyorsa bu doğal bir kısıtlama getirir sanatçının yaratıcılığına. Bir sanatçı estetik duyguları uyandırmalı ancak bir seri oluştururken bu kaygıyı taşımamalıdır.

  • Çeşitli yöntemlerle veya ameliyat yoluyla canlı vücudunda güzellik adına yapılan işlemlere genel olarak estetik denir. Örneğin; ameliyat yoluyla kaşların kaldırılması estetiktir.

Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi

Diğer tür olan rekonstrüktif cerrahi; doğum kusurlarını onarmak, normalden çok büyük olan göğüsler (memeler) gibi gelişim sorunlannı düzeltmek ve kaza ya da hastalıklann neden olduğu şekil bozukluklarını onarmak için uygulanır. Genel­likle rekonstrüktif ve estetik cerrahi arasında kesin bir ayrım yapmak zordur çünkü plastik cerrahi türle­rinin tümünün esas itibariyle bir görünüm boyutu vardır.

Eğer estetik ya da rekonstrüktif bir ameliyat yaptırmayı düşünüyor­sanız, bunu iyi bir cerraha yaptır­manız şarttır Eğer isteğe bağlı (tıbbi olarak gerekli olmayan) bir estetik ameliyat yaptırmayı düşünü­yorsanız, bunu isteme nedenlerinizi de anlamanız çok önemlidir. Estetik cerrahi sizi mükemmelleştiremez; kaybedilen gençliği geri getiremez ya da düşük özsaygı gibi psiko­lojik bir sorunu çözemez.

Bizim kültürümüz, fiziksel güzelliğe ve genç görünüme yüksek derecede önem veren bir kültürdür. Çok azımız, plastik cerrahiyle bile, genç fotomodeller tarafından temsil edilen ideale yaklaşabiliriz. Bazı kişiler, görünümleriyle kültürel ideal arasındaki çatışmayı kendi­lerini olduklan gibi sevdikle­rine karar vererek çözerler. Diğer­leri ise estetik cerrahi aracılığıyla görünümlerini (iyileştirmeyi) güzel­leştirmeyi tercih ederler. Herkes için tek bir doğru yanıt yoktur; bu sadece kişisel bir tercihtir.

Bazen çocuklar plastik cerrahiye gereksinim duyarlar ve ebeveynler onlar adına bu kararı vermekte oldukça zorlanabilirler. Yarık dudak ve damak için yapılan rekonstrüktif ameliyatlarda olduğu gibi, çoğu rekonstrüktif işlemde, işlemin yararlan barizdir. Çocuğunuzun doktoru, ameli­yatı yapacak cerrahlar ve bir psiko­logla görüşmek;  çocuğunuz için en iyi karar vermenize yardımcı olabilir. Kepçe kulaklar için yapılan işlemler  gibi daha az tıbbi zorunluluğu olan işlemler için çocuğunuzun  (çocuk) doktoru ve meslek odalarına bağlı tıp uzman­larıyla konuşunuz. Bazen böyle bir ameliyat, çocuğun fiziksel görünümüne faydalı olduğu kadar duygusal sağlığına da faydalı olur. Çocuğunuzun duygularını göz önünde bulundurmak ve karar alırken çocuğunuzu buna dahil etmeniz önemlidir.

Plastik cerrahiye karar verir­seniz, cerrahtan cerraha ve kurumdan kuruma oldukça büyük farklılık gösteren fiyat konusunu konuşunuz. Birçok rekonstrüktif ameliyat sigorta kapsamındayken, çoğu estetik işlem sigorta kapsa­mında değildir. Sigorta şirketinizin bir temsilcisi, ne tür işlemlerin sigortanız kapsamında olduğunu size söyleyebilir.

Tiki Ne Demek? Tiki Nedir?

Türkçe kökenli tiki kelimesi parça, lokma, dilim gibi anlamlara karşılık gelir. Ekmek, peynir, et ve benzeri şeylerin doğranmasına ve dilimlenmesine tiki denir. Örneğin kuşbaşı doğranan et tiki olarak ifade edilebilir.

  • Bu anlamının dışında tiki kelimesinin kullanılan en yaygın anlamı; estetik ve marka kaygılarını çok yüksek derecede taşıyan insanlar topluluğudur. Bu topluluk kendi tarzını yaratmış sadece kıyafetler ve kullandıkları eşyalarla değil konuşma tarzları, hayata bakış açıları (tamamen apolitik ve asalakça) ile de bir çizgi oluşturmuşlardır.

Burun Estetiği Ameliyatı – Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Estetik burun ameliyatının asıl amacı buruna arzu edilen şeklin verilmesidir. Türkiye’de en çok yapılan estetik amaçlı ameliyat, burun şeklini düzeltme ameliyatıdır. Benim pratiğimin de ortalama % 60–70 civarını estetik amaçlı burun ameliyatları oluşturmaktadır.

Estetik burun ameliyatı nasıl yapılır?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Bütün dünyada kabul görmüş iki esas ameliyat yaklaşımı vardır.

1) Kapalı burun ameliyat tekniği,
2) Açık burun ameliyat tekniği.

Kapalı burun ameliyatı yönteminde, bütün kesiler burun delikleri içerisinde olmaktadır. Burun derisi hiçbir şekilde sıyrılmadan, burundaki sert dokuların elle hissedilerek ve meydana gelen değişikliklerin anında değerlendirilmesi metoduna dayanılarak gerçekleştirilir.

ilkerbeyAçık burun ameliyat metodunda ise, kapalı teknikteki burun içi kesilerine ilaveten, burun deliklerinin ortasında bulunan “ columella “ isimli cilt yapısında yatay bir kesi atılır. Burunda yapılacak olan tek kesi budur. Bu kesinin uzunluğu ortalama 4–5 mm kadardır ve yerleşim şekli sayesinde başkaları tarafından fark edilmez. Bütün bu kesiler neticesinde, burun derisi altındaki kıkırdak kemik yapısından tamamen ayrılarak, bu yapıların kolayca görülüp çalışılmasına izin verir. Birçok plastik cerrah tarafından, kapalı teknikten üstün tutularak uzun süredir bütün dünyada hangi metodun daha üstün olduğu konusundaki tartışmalar devam etmektedir. Bu arada ben de ameliyatlarımın çoğunuaçık teknik ile yapmaktayım. Fakat burada ki en doğru yaklaşım, burun ameliyatını yapacak olan cerrahın hangi teknikte daha başarılı ise o tekniği kullanmasıdır.

Burun ameliyatı zor bir ameliyat mıdır?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Evet, estetik burun ameliyatı, estetik cerrahi pratiğinin en zor ameliyatıdır. Bunun başlıca iki temel nedeni vardır.

1) Burnun yerleşim yeri,
2) Burnun anatomik yapısı,

Burun, yüzün tam ortasında yer aldığı için, yapılabilecek en ufak bir hata çok fena sonuçlar doğurabilir. Bu durum aslında hasta ve cerrah üzerinde ciddi baskıya sebep olmaktadır.

İkincisi ve daha da önemli olan; burun, birbirinin içine girmiş çok sayıda milimetrik alt üniteden meydana gelmektedir. Ameliyatı yapacak olan cerrah, istenilen sonuca kavuşabilmek için, var olan burun şekline, bu yapıların ne miktarda katkıda bulunduğunu ameliyat öncesi muayene de belirleyebilmelidir. Aksi halde, bu problemler ameliyatta gözden kaçar ya da yeterince düzeltilemez. Çünkü hiçbir kişinin burun anatomisi bir diğer kişiye benzemez.

burun estetiğiOp. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Aslında evet. Çünkü bilgisayar teknolojilerin gelişmesi ve biz plastik cerrahlar özel geliştirilmiş programlar sayesinde, kişinin profil ve diğer fotoğrafları üstünde oynamalar yapılarak bir ameliyat sonrası için bir fikir elde edilebilir. Ameliyatta öngördüğüm bazı değişiklikleri, muayene sırasında, kişiyle birlikte kendi resmi üzerinde belirlemekteyim. Böylece kişi, burun ameliyatı öncesinde nasıl bir buruna sahip olacağını daha ilk muayenede görebilmektedir.

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Burundan nefes alırken zorlanan hastalar muayene edildiğinde, çoğunda, belirli miktarlarda burun şekil bozukluğu ya da kıkırdak yumuşaklığı gözlenir. Bu problemlerin yok edilemediği septoplasti yani burun içi düzeltme ameliyatları, ne yazık ki amacına ulaşmaktan uzak kalır ve çoğu zaman nefes alma şikâyetleri düzelmediği gibi, arttığı da özlenmiştir. Estetik burun ameliyatı yapılırken, nefes alma zorluğu da tedavi edilebilir.

Hangi yaşlarda burun ameliyatı yaptırmak doğru olur?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Estetik amaçlı burun ameliyatları, bayanlarda 17, erkeklerde ise 18 yaşından itibaren yapılabilmektedir. Şayet asıl şikayet estetik görünüş değil de, sağlık sorunu ise, örneğin burundan nefes alamama gibi durumlar daha erken yaşlarda burun estetiği yapılabilir.

Burun estetiğine hazırlık için ne yapılmalıdır?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: diğer bütün estetik ameliyatlarda olduğu gibi, burun estetiği ameliyatında da kişinin ameliyata engel olacak önemli bir hastalığı olmamalıdır. Şayet önemli bir hastalığı varsa doktoruyla bunu mutlaka paylaşmalıdır. Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar tüketilmemelidir. Hasta sigara içiyorsa, burun ameliyatından 15 gün önce sigarayı bırakmalıdır. Bunun yanında burun ameliyatı sonrasında morlukların ve şişliklerin az olması için, ameliyattan bir hafta önce günde 1 gr C vitamini tüketmesi faydalı olur.

Burun estetiğinde hangi anestezi uygulanır ve ne kadar sürer?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Ben kendi hastalarımı hastanede ve genel anestezi altında ameliyat ediyorum. Muayene şartlarında ise, lokal anestezi ve sedasyon altında ameliyat yapılabilirse de, bunu çok doğru bulmuyorum. Genelde burun estetiği 3 saat kadar sürer.

Burun ameliyatı sonrasında neler yaşanır?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Burun ameliyatı sonrasında tahmin edilenin aksine yoğun bir ağrı olmaz. Yüz bölgesinde yani göz altı çevresinde hafif derece morarma görülebilir. Az da olsa bir baskı hissi, nefes almada bozukluklar, burun akıntısı hissi, hapşırma isteği ve burunda hafif dereceli kaşıntı normaldir. Şunu da belirtmeden geçmeyeyim, çoğu kişinin kabusu olan burun içi tampon uygulamasını uzun bir vakit önce terk ettim, kişilerin rahatlığında ki artış gerçekten inanılmaz boyutlarda olmuştur.

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı

Adres : Rumeli Caddesi Müşerref Apt. No : 3/2 Nişantaşı – İstanbul
Telefon :
0090(212) 247 9374
0090(212) 291 6059
E posta : [email protected]

Göğüs ( Meme ) Büyütme

Bugün kullanılmakta olan implatlann (protezlerin) hemen hemen hepsi, bu hastalıklarla hiçbir zaman ilişkilendirilmiş olmayan şaline (tuzlu su) ile doludur ve araştırmacılar, daha yeni, daha iyi maddeler araştır­maktadırlar. Meme implantları (protezleri) meme kanserine neden olmaz; fakat kanserlerin, meme implantı (protezi) olan kadınlarda meme implantı (protezi) olmayan kadın­lara kıyasla daha sonraki bir safhasında saptandığına dair bazı kanıtlar vardır. Meme implant­ları (protezleri) genellikle kendi kendine meme kontrolü yapmayı engellemez; fakat bir mamogramın yapılış tarzını değiştirebilir ve bu tarama testinin hassasiyetini azaltabilir. İmplantlarınız (protezleriniz) varsa mamogramımz, implantlı (protezli) kadınların mamogra-mını çekmekte usta bir teknisyen tarafından çekilmelidir.

memekk

PROSEDÜR (UYGULAMA)
Ameliyattan önce cerrahınızla insizyonları (ameliyat kesilerini) nereye yapmayı önerdiğini ve farklı tür implantlann (protezlerin) riskle­rini ve faydalarını müzakere ediniz. Yaklaşık 2 saat süren bu ameliyat, bir klinikte ya da hastanede ayakta tedavi bazmda yapılabilir. Çoğu cerrah, genel anestezi (bkz. sf. 168) önermektedir fakat bazıları da uykunuzu getirecek sakinleştirici­lerle birlikte lokal anesteziyi tercih etmektedir.

Cerrah, önce insizyonu (girişi) yapar. Göğüs kasının altındaki ya da üstündeki meme dokusu, implantlann (protezlerin) yerleş­tirilmesi için bir cep oluştu­racak şekilde kaldınhr. însizyon (ameliyat kesişi) dikilerek kapatılır ve destek için bantlanır; birkaç gün için drenler de takılabilir.Genellikle göğüsün (memenin) üzerine gazlı bez konulur.

İYİLEŞME SÜRECİ (NEKAHAT DÖNEMİ) VE KOMPLİKASYONLAR
Ameliyattan sonra, özellikle, implantınız (proteziniz) göğüs kasının altına yerleştirilmişse, bir hayli ağrınız olabilir. Çoğu kişi ameliyattan sonra birkaç gün yorgunluk ve acı hisseder fakat bir ya da iki gün içinde aktifleşir. Ameliyattan sonra, ekstra destek sağlayan ve şişmeyi en aza indir­geyen bir cerrahi sutyen kullan­manız gerekebilir. Yaklaşık bir hafta sonra, yaranın durumu değer­lendirilir. Bu zamanda göğsünüz (memeniz) hâlâ duyarlı, morarmış (çürük) ve şiş olabilir. Göğüs (meme) ağnsı ve duyarlılığı 6 hafta sürebilir. Yara izleri soluklaşacak fakat asla kaybolmayacaktır.

Ameliyat sonrası bakım, her gün kol kaslannı esnetme egzer­sizlerinin yapılmasını ve göğüs­lere (memelere) masaj yapılma­sını kapsar. Bu, kapsüler kontraktür olasılığını azaltmaya yardıma olur. İmplant (protez) çevresindeki yara ya da kapsül büzüşerek implantı (protezi) sıkıştırmaya başladığında oluşan kapsüler kontraktür, memede sertleşmeye yol açar. Bu, ameliyattan duyulan memnuniyetsizliğin en yaygın nedenidir. Kontraktür, oluşan kapsülün tamamını ya da bir kısmını almak ya da implantı (protezi) değiş­tirmek için yapılacak başka bir ameliyatla tedavi edilebilir. Kontrak türlerin nüksetme (yineleme) olası­lığı yüksektir.
Diğer komplikasyonlar; dokunun içine doğru aşırı kanamayı ki bu, cerrahi drenaj gerektirebilir  ya da enfeksiyonu -bu da, implantın (protezin) birkaç aylığına çıkarılmasını gerektire­bilir kapsar. Bu komplikasyonlar, vakaların %2’si ila %4’ünde oluşur.  Özellikle giriş, göğüs (meme) başı çevresinden yapılmışsa, meme başlarında aşırı duyarlılık ya da his kaybı görülebilir. Göğüs (meme) implantı (protezi) ameliyatından sonra göğüs (meme) başla­rında kalıcı kısmi ya da total his kaybı yaklaşık olarak kadınlann %15’inde görülür.

Göğüs (meme) implantlarında (protezlerinde) nadiren ağrı, iltihaplanma ve göğsün (memenin) distorsiyonuna (şeklinin bozul­masına) neden olan yırtılma ya da sızıntı görülür. Şaline bir implant (protez) çatlarsa, implant (protez) genellikle birkaç saatte iner ve tuzlu su zararsız bir şekilde vücudunuz tarafından emilir. İmplantın kapağından hafif bir sızıntı olabilir ve bunu fark etmeniz haftalar alabilir. Jel dolu bir implant sızıntı yaparsa, bunu fark etmek daha zor olabilir ve bu, meme çevresinde yeni bir skarlaşma (iz oluşumu) ya sebep olabilir. İmplanttaki (protezteki) herhangi bir çatlak, implantın (protezin) çıkarılması için ikinci bir ameliyatı gerektirir.