Bilmece Ne Demek? Bilmece Nedir?

Türkçe kökenli bir isim olan bilmece, üstü kapalı olarak verilen bir şeyin ne olduğunu bulma, fikir yürütme. Bilinmeyen bir şeyi bulmaya çalışma. Sözcüklerle üretilmiş bir oyun aracı olan bilmece, insanların düş ve düşünce gücüne seslenen bir oyundur.

Bilmece örnekleri;

Dayım içerde, kalpağı dışarda.
Kendisi içerde, ağzı dışarda.
Boyu uzun, yüzü kara.
İçi kara dışı ak.
Cevap; baca

Bir küçücük minare, beyler ona dayana.
Ben giderim o gider, yanımda tın tın eder.
Dedem gider Tebriz’e, çanakları dize dize.
Cevap; baston

  •  Diyarbakır ili, Çınar ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
  •   Samsun ili, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

Doktrin Ne Demek? Doktrin Nedir?

Fransızca kökenli doktrin kelimesinin Türkçe karşılığı öğretidir. Doktrin kelimesi genellikle bazı şahsiyetlerle ve akımlarla birlikte kullanılır. (bkz; Marksizm Doktrini, Platon Doktrini, Mevlana Doktrini vb.)  Biraz açmak gerekirse doktrin kelime anlamı olarak; bilim ve felsefede herhangi bir düşünceyi sistematik ve ilkeler çerçevesinde ortaya koymaktır. Bu ortaya konan düşünce bir taraftır. Bir savın öğretisidir. Ve o savın niteliklerini bünyesinde barındırmakta, taşımaktadır. Örneğin Marksizmin temel öğretisi diyalektik – materyalist tarih anlayışıdır.

Dayanışma Ne Demek? Dayanışma Nedir?

Türkçe kökenli dayanışma kelimesi herhangi bir olay, durum üzerine belli bir toplamın duygu, düşünce ve çıkarlar bakımından ortaklaşması, yan yana durmasıdır. Teselsül olarak da ifade edilen bu duruma günlük hayatta sıkça rastlayabilirsiniz. Bugün gündemde olan Şengal, Gazze, Rojava gibi savaş bölgeleri için, Soma gibi 301 maden işçisinin “iş kazası” adı altında katledildiği durumlarda bu bölgelerde ki insanlarla dayanışmak, ihtiyaçlarını bir nebze olsun karşılayabilmek için yardım kampanyaları düzenlenir. Bu kampanyalara dayanışma adı verilir. Dayanışma derneklerine de rastlamak mümkündür. (bkz; Şehit aileleriyle dayanışma derneği, tutsak aileleriyle dayanışma derneği vs.)