Patoloji Ne Demek? Patoloji Nedir?

Dilimize Fransızcadan geçmiştir. [isim]

Hastalıklar ile ilgili hücrelerdeki, organlardaki ve dokulardaki yapısal ve işlevsel değişiklikleri inceleyen, araştıran bilim dalı.

Doktorluğun en zor ve en disipline alanlarından biridir. Patoloji alanında uzman olan doktorlara “patolog” veya “patoloji uzmanı” denir.

 

 

Doktor Ne Demek? Doktor Nedir?

Fransızca kökenli doktor kelimesi Türkçede hekim, tabip gibi anlamlara karşılık gelir. Genel veya özel bir sağlık alnında eğitim almış, uzmanlaşmış ve tedavi aşamasında yer alabilecek kişilere doktor denir. Doktorluğun bir çok alanı vardır. Diş, ortopedi, göz vb. bunlardan bazılarıdır.

  • Bir üniversiteyi bitirdikten sonra herhangi bir bilim alanında eğitim alarak yetkinleşen ve bu eğitimi başarıyla sonuçlandıran kişilere verilen akademik unvandır. Bu eğitim dönemine doktora denir. Doktora özel sınavlar ve başarılı bir eserle sonuçlanır.

Doktorunuza Sorabileceğiniz Sorular

■ Hastaneye yatmadan önceki haftalar içerisinde hazırlanmak adına yapabileceğim herhangi bir şey var mı?

■ Her şey yolunda giderse, hastanede ne kadar kalacağım?

■ Hastaneye yatmamdan veya hastanede göreceğim belli tedavilerden kaynaklanabilecek sorunlar neler olabilir?

Ameliyattan sonrası için ne beklemeliyim? Bir süre yatakta yatmam mı gerekecek yoksa ameliyattan kısa bir süre sonra kalkıp dolaşabilecek miyim?

■ Ne tür izleme cihazları veya araç gereçler kullanılacak?

■ Ameliyat esnasında kan nakline gereksinim duyma ihtimalim nedir? Ameliyattan birkaç hafta önce hastaneye kan vermeli miyim?

■ Normal faaliyetleri yapabilecek hale gelmem ne kadar zaman alacak?

■ Taburcu olduktan sonra, evde hemşirelik hizmeti, evde sağlık yardımı veya evde fizyoterapi hizmeti gibi hizmetlere ihtiyacım olacak mı? Aile üyelerinin bakımım konusunda yardımcı olmaları gerekecek mi?

Baytar Ne Demek? Baytar Nedir?

Baytar, Arapça kökenli bir kelimedir.

At doktoru anlamına gelir. İngilizce kökenli karşılığı veterinerdir (İng: veterinarian).  Her ne kadar Türkçe karşılığı at doktoru da olsa vasıf olarak “hayvan doktoru” demek daha uygundur.

Kelime karşılığı olarak baktığımızda baytarlığın ilk olarak at hekimliği ile başladığını anlıyoruz. Günümüzde ise bütün hayvan hastalıkları ve tedavileri konusunda uzmanlaşmış doktor olarak tanımlayabiliriz.

Türkiye’de baytarlar hayvan ve köy işleri bakanlığına bağlı memurlar olarak çalışabilmekle beraber, hayvan barınaklarında ve özel veteriner kliniklerinde de çalışabilmektedirler.

Ayrıca baytar, ünlü Türkçe rap şarkıcısı Sagopa Kajmer’in bir şarkısının ismidir.