Bacak Krampları

Egzersizle oluşan kramplara, zayıf kan dolaşımı neden olabilir ya da bunlar, periferal (çevresel) vasküler (damarsal) bir hastalığı işaret edebilir. Egzersizle oluşan kramp­ların çoğu dolaşım sistemiyle ilgili problemlerden değil, kas yaralanmasıyla ilgili problemlerden kaynak­lanır. Egzersiz yapmadan önce ve egzersiz yaptıktan sonra baldır­larınızı esnetmekle önlenebilir.Bir krampı, krampı ilk hisset­tiğiniz anda baldırınızı bükerek önleyebilirsiniz.

kramp

Bu işe yaramazsa, ayağınızı sert bir şekilde yere basın ve dolaşın. Bazı doktorlar, tonikte bulunan ya da reçetesiz olarak satılan formüller (reçeteler) halindeki kinin takviyelerinin bacağa giren kramp sıklığını azaltabileceğine inanırlar. Hamileyseniz, kinine karşı aşırı duyarlı­ğınız ya da glukoz-6-fosfat dehidrogenaz yetersizliğiniz varsa, kinin kullanmayınız.

E vitamini (günlük 400 evrensel birim dozunda) almak bazı kişilerde işe yanyor gibi görün­mektedir. Özellikle diyüretik (idrar söktürücü) ilaçlar kullanıyorsanız, vücudunuzun potasyum seviyesi düşük olabilir. Birkaç muz yemek potasyum seviyenizi tekrar kazan­manıza yardımcı olabilir. Günlük olarak magnezyum takviyesi almak da bazı kişilerin bacak kramplarını önlemelerine yardımcı olmuştur.

Testis Torsiyonu ( Testisin Burkulması )

sa

SEMPTOMLAR
En göze çarpan belirtisi, hiçbir yaralanma ya da örselenme olmadan testiste (genellikle de bir testiste) aniden ortaya çıkan şiddetli bir ağrıdır. Ağrı öyle şiddetli olabilir ki mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Testis şişer ve ateşiniz yükse­lebilir. Eğer burulma kendi kendine açılırsa, şişlik ve ağrıdan kurtu­larak ani bir rahatlama yaşarsınız. Bazı durumlarda testisteki burulma kendiliğinden açılır, ama yine de testisinizin kendi kendine açılma­sını bekleyerek tıbbi yardım almayı kesinlikle ertelememelisiniz.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Ne kadar erken tedavi olursanız, tamamen iyileşme şansınız o kadar yüksek olur. Doktorunuz belirtilerinizin epididimit gibi başka bir durumdan kaynaklanma­dığından emin olmak için testislerinizi muayene edecektir. Ayrıca, testisin iç yapısını gösteren bir ultrason yapacaktır. İlk müdahale, burulmuş testisi elle döndürerek eski haline getirmeye çalışmak olabilir. Bu teşebbüs işe yaramazsa, acil bir ameliyat gerekir.

Ameliyat sırasında dokto­runuz haya kesesinde bir keşi yapıp, burulmuş sperm kanalını çevirerek eski haline getirir. Sonra testis birkaç dikişle yerine sıkıca tutturulur. Eğer kan gitmediği için testis çok hasar görmüşse, bu durumda testisin alınması gereke­bilir. Doktorumuz ayrıca, ileride meydan gelebilecek bir burulmayı önlemek için diğer teslisinizin de ameliyatla dikilerek yerine tutturulmasını tavsiye edebilir.