Fetret Ne Demek? Fetret Neir?

Arapça kökenli fetret kelimesi Türkçede iki peygamber arasında peygambersiz geçen süre, iki iktidar arasında iktidarsız geçen süre, iki olay arasında ki süre gibi anlamlarda kullanılır. Kelimenin anlam karşılığının da ifade ettiği gibi fetret; bir süreç, zaman dilimi, dönemdir. Bu dönemi anarşi dönemi, belirsizlik dönemi, yönetilememe dönemi olarak tanımlayabilirsiniz.

  • İslama göre Hz. İsa ve Hz. Muhammed arasında ki dönem fetret dönemidir.
  • Siyasal bir terim olarak fetret; devrimci bir dönemin ifadesidir. Yani yönetenlerin eskisi gibi yönetemediği, yönetilenlerin ise eskisi gibi yönetilmediği bir dönemdir. Bu dönemlerde kurulu iktidarların yıkılabilme olanağı durağan evrimci dönemlere göre daha çoktur.
  • Fetret dönemi; 1402-1413 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğunun Ankara savaşını kaybetmesiyle girdiği dönemdir.

Afaki Ne Demek? Afaki Nedir?

Kelime kökeni Arap olan Afaki, dış dünya ile ilgili olan, bir kişinin şahsi düşüncesinden bağımsız olaraktan gerçekliği olan, her akıl sahibini insanın düşünüp görerek fikir sahibi olabileceği bir düşünce. Afaki kelimesinin karşıtı ise enfüsi‘dir.

  • Belirsizlik anlamı, belli bir konu üzerinde durulmayan(konuşma). 
  • Uzak memleketlerden hac ibâdetini yapmak için gelen kişilere söylenen sözcük.
  •  İnsan dışındaki şeyler.
  • Gözde lensin bulunmama durumudur.

 

Agnostik Ne Demek? Agnostik Nedir?

Fransızca kökenli olan Agnostisizm felsefi kavram olarak Thomas Huxley tarafından süregelmiştir. Agnostizm, bilinmezcilik, belirsizlik anlamına gelmektedir. Tanrının var olup var olmadığını kimse tarafından mutlak olarak bilinemeyeceği ve kanıtlanamayacağını savunan görüştür. Ateizm tanrıyı tamamen reddederken, Agnostik bunu yapmaz. Hiçbir dini inanışa bağlı kalmayan Agnostik, Tanrının varoluşunun deneysel olarak kanıtlanamayacağı görüşündedir.Dinlerin Tanrının gelmediğini belirtir ve dinlerin tanrısını reddeder.  Ancak başka bir tanrının, bir yaratıcının var olup olmadığının hiçbir zaman bilinemeyeceğini söyle Şüphecilikle yaklaşımı mevcuttur. Agnostik kelimesinin asıl kelime karşılığı ise ”Bilgisi olmayan” anlamına gelmektedir.