En çok kentsel dönüşüm merak ediliyor!

Kentsel dönüşüm vatandaşların ilgi odağında yer almayı sürdürürken, gerek hak sahiplerinin gerekse kiracıların farklı konularda soruları bulunuyor ve bu sorulara yanıt arıyorlar. Bu konuda ise Alo 181 hattına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait ve dört yıldır hizmet veren Alo 181, “çevre ve şehircilik hattı” olarak biliniyor. 2016 yılında Alo 181 hattını 336 bin 692 vatandaş aradı. Bu aramaların 32 bin 355’i kentsel dönüşüm hakkında olurken, Alo 181 hattına vatandaşlar en çok kentsel dönüşüm ile ilgili sorular yöneltti.

 

 

Alo 181 hattına kentsel dönüşüm ile ilgili neler soruldu?

Vatandaşların kentsel dönüşüm, tapu ve kadastro ile çevresel konulardaki sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı’na ilişkin 2016 yılında yaptığı çağrılar ile ilgili istatistikler paylaşıldı.

• Alo 181 hattını 2016 yılında 336 bin 692 vatandaş aradı.

• Hat, kurulduğu günden bugüne kadar olan dört yıllık sürede ise 831 bin 122 vatandaşın aramasına yanıt verdi.

• Çağrı merkezince geçen yıl 32 bin 355 kentsel dönüşüm çağrısına yanıt verildi.

• Bilgi, şikayet ve ihbar çağrılarının genel dağılımı içinde vatandaşlar, yüzde 68,74 oranla en çok bilgi edinmek için Alo 181’i aradı.

• 2016’da en çok kentsel dönüşüm ile ilgili sorular yöneltildi ve bu yöndeki soruların başında ise kira yardımları hakkındaki konular çoğunluğu oluşturdu.

 

 

• Tapu ve kadastroya yönelik bilgi alma ile online randevu hizmetleri de 2014’ten bu yana Alo 181 üzerinden gerçekleştirilirken, operatörler ağırlıklı olarak bu konular üzerine çağrıları yanıtladı.

• Telefon hattı üzerinden çevre yönetimi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), mesleki hizmetler, yapı denetimi, yapı işleri gibi konulardaki çağrılar yanıtlanırken, vatandaşların hava, su, toprak, deniz kirliliği, atık gibi çevresel kirlilik şikayetleri de çözüme kavuşturuldu.

• Vatandaşların çağrı merkezine en çok “gürültü” hakkında şikayet yapıldı.

• Çağrı merkezince “gürültü” başlığı altında toplam 7 bin 56 kayıt alındı. Vatandaşlar gürültü konusunda en fazla şikayeti İstanbul’dan yaptı.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/en-cok-kentsel-donusum-merak-ediliyor/

Ankara’da kentsel dönüşüm nasıl yaşanıyor?

Ankara’da beş yıl boyunca kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı gerçekleşen gecekondu, bina ve metruk yapı sayısı 4 bin 571’e ulaştı. 

Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmaları

Peki başkentte Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili neler yaşandı?

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projelerini daha hızlı ve güvenli şekilde hayata geçirilmesi için Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı bünyesinde Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü’nü 2015 yılında kurdu. 

Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü, uzman yıkım personelinden oluştu. 

Şube tarafından 2015 yılında 1.137 gecekondu, 2016 yılının ilk 3 ayındaysa 429 gecekondu ve metruk bina yıkımı gerçekleştirildi.

Şube son olarak, 2016 yılı Mart ayı sonunda Altındağ Hacıbayram-Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 46, dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projeleri arasında gösterilen Yeni Mamak kentsel dönüşüm projesinde ise bin 220 gecekonduyu güvenli bir şekilde yıktı.

2015 yılında Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki kiracısı olan iş yerlerinden tahliyesine karar verilen 18 büfe ve işyeri, 2016 yılında da 15 büfe ve iş yerinin tahliyesi yine Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü tarafından yapıldı.

Bala ilçesinde 2007 yılında meydana gelen depremde ağır hasarlı raporu verilen 900 adet yapıdan 41’inin yıkımı Büyükşehir Belediyesi ekiplerince 2015 yılında gerçekleştirildi. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından Altındağ ve Mamak’ta uygulanan kentsel dönüşüm projelerinde, günde ortalama 10 gecekondu yıkılıyor. 

Büyükşehir Belediyesi, yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemeleri karşılığında, ihale yoluyla yaptırılan üç yıkım ihalesinden yaklaşık 750 bin TL gelir elde etti.

Kaynak: http://blog.zingat.com/ankarada-kentsel-donusum-nasil-yasaniyor/

TOKİ’den Ankara’ya 3 bin 880 konut

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Ankara’nın Mamak ilçesine 3 bin 880 konut inşa edecek. Dört etaptan oluşan kentsel dönüşüm projesinin ikinci etap ihalesi yapıldı.

 

 

İkinci etap ihalesi tamamlandı
Mamak’ın Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi Mahalleleri’ni kapsayan “Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi”nde bin 186 konutluk 2. etabın ihalesi yapıldı. İhale kapsamında lise, ilköğretim okulu, anaokulu, ticaret merkezi, cami ve otopark ile altyapı ve çevre düzenleme işi yer alıyor. TOKİ tarafından hayata geçirilecek olan konutların 960 tanesi 3+1, 226 tanesi ise 4+1 daire olarak planlandı. Dört etaplık proje kapsamında 3 bin 880 konut hayata geçirilecek. Kentsel dönüşüm projesinde hak sahipleri ile uzlaşma ve kamulaştırma çalıştırmaları bölge belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. “Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında bugüne kadar bin 400 gecekondudan bin 200’ü yıkıldı.

 

TOKİ’ye nasıl başvurulur?

TOKİ projelerinde başvuru mercileri, projenin yer aldığı il ya da ilçeye göre değişiyor. Başvurular genellikle belediye, valilik veya kaymakamlığa yapılıyor. Başvuru mercileri satış duyurusunda ilan ediliyor. Projelere başvurmak için; nüfus cüzdanı fotokopisi, ev sahibi olmak istediğiniz il veya ilçe sınırları içinde oturduğunuzu gösteren ikametgâh belgesi, sizin ve aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları, vergi sicil numaraları, başvuru formunda istenilen diğer bilgiler ve başvuru formunu imzalayan başvuru sahibinin kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan etmesi. Son olarak başvurduğunuz proje için T.C. Ziraat Bankası ilgili şubesine konut başvuru bedelini yatırmanız gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/tokiden-ankaraya-3-bin-880-konut/

Ev sahipleri için kentsel dönüşüm avantajları!

İlk olarak 2012 yılında başlanan kentsel dönüşüm ile birlikte 7 milyon binanın yenilenmesi hedefleniyor. 2012’den bugüne İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere birçok şehirde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Şehirlerdeki çarpık kentleşmeyi önlemek ve depreme karşı sağlam yaşam alanları yapılması amaçlanan kentsel dönüşüm birçok sorunu da beraberinde getirdi. Son olarak bu süreçte yaşanan sorunların çözülmesi için Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 Sayılı Kanun’un uygulama yönetmeliğinde değişikliğe gidildi.
Peki ev sahipleri için kentsel dönüşüm avantajları neler?

 

 

Kentsel dönüşüm avantajları nelerdir?

Kentsel dönüşüm, hem ev sahipleri hem de müteahitler tarafından avantajlara sahiptir. İşte kentsel dönüşümün avantajları…

• Ömrünü tamamlayan binalar kentsel dönüşüm sayesinde yıkılıp, deprem yönetmeliğine uygun olarak yeniden inşa edilir. Böylece bu binalarda yaşayan sakinler, deprem gibi afet durumlarında en az riskle karşılaşırlar, hatta çoğu zaman hiçbir zararla karşılaşmazlar. Can ve mal güvenlikleri korunmuş olur.

 

 

 

Kentsel dönüşüm müteahhit avantajları

• İşin müteahitler cephesinden bakıldığında, onlar için de birçok avantaj bulunuyor. Bunlar arasında inşaatlar için belediye harçlarından muafiyetlik; noter masraflarından muafiyetlik ve tapu harçlarından muafiyetlik yer alıyor.
• Bir diğer avantaj ise; daire ve iş yeri satışındaki KDV oranının yüzde 1 olmasıdır.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-sahipleri-icin-kentsel-donusum-avantajlari/