3 büyükşehirde metrekare başına aidatlar!

Aidat bedeli, ev satın alanlar ve kiralık ev arayanlar için önemli bir bütçe kalemi olmayı sürdürüyor. Özellikle pek çok sosyal donatıya sahip markalı konut projelerindeki metrekare başına aidatlar, gayrimenkul arayışı içinde olanların kararını etkileyebiliyor. Bazı konut projelerinde ise aidat bedelleri kira fiyatlarıyla kıyaslanabiliyor.

Peki İstanbul, Ankara ve İzmir’de en yüksek ve en düşük aidatlar ne kadar? İstanbul’un aidat şampiyonu ilçesi hangisi?

 

 

En pahalı konut aidatı Beşiktaş’ta

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN, Konut Projeleri Aidat Değerleri isimli araştırmasında, üç büyükşehir için oturumun başladığı markalı konut projelerini mercek altına alarak 2016 yılının aidat bedellerini açıkladı.

İşte REIDIN Konut Projeleri Aidat Değerleri araştırmasının dikkat çeken sonuçları…

• 2016’da en yüksek aidat bedellerinin adresi İstanbul Avrupa Yakası oldu.

• Üç büyükşehir arasında ise Ankara, en düşük aidat rakamına sahip. Ankara’da en düşük aidat bedeli metrekare başına 0.33 TL.

• İstanbul Avrupa Yakası’nda en yüksek aidat rakamı 18 TL’ye ulaştı.

• İstanbul Anadolu Yakası’nda en yüksek aidat rakamı 11.46 TL.

• Konut projelerinde aidat bedelleri İzmir ve Ankara’da da yükselişe geçti.

 

3 büyükşehirde aidat bedelleri

İstanbul Anadolu Yakası (TL/m2)
Minimum: 0.38
Ortalama: 2.87
Maksimum: 11.46

 

İstanbul Avrupa Yakası (TL/m2)
Minimum: 0.43
Ortalama: 2.97
Maksimum: 18

 

Ankara aidat bedelleri
Minimum: 0.33
Ortalama: 2.93
Maksimum: 14.55

 

İzmir aidat bedelleri
Minimum: 0.80
Ortalama: 2.51
Maksimum: 5.25

 

 

İstanbul ilçeleri metrekare başına ortalama aidat bedelleri

Beşiktaş: 755 TL/m2

Şişli: 738 TL/m2

Kağıthane: 442 TL/m2

Bayrampaşa: 424 TL/m2

Kadıköy: 404 TL/m2

Sarıyer: 398 TL/m2

Üsküdar: 366 TL/m2

Eyüp: 362 TL/m2

Bakırköy: 345 TL/m2

Kartal: 339 TL/m2

Silivri: 1.05 TL/m2

 

Ahmet Kayhan: “Aidat değerleri ile refah düzeyi ilişkisi devam ediyor”

REIDIN, Konut Projeleri Aidat Değerleri araştırmasını değerlendiren REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan sonuçları şöyle yorumladı:

“Analize göre, önceki yıllarda olduğu gibi refah düzeyi ile aidat değerlerinin ilişkisinin devam ettiğini söylemek mümkün. Özellikle Boğaz aksında bulunan ilçelerde rayiç değerlerde olduğu gibi aidat değerleri de çeperlere oranla yüksek çıktı. Beşiktaş ile Şişli’nin 2015 Aidat Analizi çalışmasına göre yer değiştirmesinde; Zorlu Center (ortalama18 TL/m2) projesi etkili oldu. Beşiktaş’ta 2015-2016 arasında değişim oranı yüzde17, Kağıthane’de değişim oranı yüzde 20. 2015 yılının aidat değerleri analiziyle 2016 yılı değerleri karşılaştırıldığında ise; aidat değişim oranları bazı ilçelerde pozitif yönde bir eğilim göstererek artmış, bazılarında ise negatif yönde bir eğilim göstererek azalmış durumda. Bu değişimin sebebi olarak, inşaatı yıl içerisinde tamamlanmış projelerin analize dahil edilmesi veya proje bazlı aidatların artışı azalışı gösterilebilir. Ayrıca analizde, Şişli, Bakırköy gibi metrekare birim fiyatları yüksek olan ilçeler artış gösterirken, Kadıköy ise azalış gösteren ilçeler arasında yer alıyor.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/3-buyuksehirde-metrekare-basina-aidatlar/

Apartman aidatını ödemek zorunlu mu?

Konut sahiplerinin apartmanın ortak giderleri için ödediği aidat zorunlu mudur? Apartmanın ortak yaşama alanı ve tesislerinden yararlanmayanlar da aidat ödemek zorunda mı? İşte aidat ödemesine dair bilinmesi gerekenler…

 

 

Aidat gecikmesinde yüzde 5 faiz
Apartman aidatı belirli zamanlarda apartman yöneticisi ya da daire sahiplerinin kurduğu bir dernek, kurum veya vakıf üyeleri tarafından toplanıyor. Aidatı, tüm apartman sakinleri ödemekle yükümlü. Ortak sosyal yaşam alanları ya da tesisleri kullanmasanız dahi apartman aidatını ödemek zorundasınız.

 

Apartman aidatı ödenmezse ne yapılır?
Aidatı ödemeyen daire sahipleri hakkında dava açılıp, icra takibi başlatılabiliyor. Aidat ödemelerindeki gecikmelerde ise gecikilen günler için aylık yüzde 5 gecikme faizi alınıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/apartman-aidatini-odemek-zorunlu-mu/

Apartman aidatı nasıl hesaplanıyor?

Apartman ya da sitede yaşayanların belirli aralıklarla ödediği aidat nedir? Aidat neleri kapsıyor? Apartman aidatı nasıl hesaplanır? İşte aidata dair merak edilenler…

 

 

Aidat miktarı nasıl belirleniyor?

Konut sahiplerinin apartmanın tüm ortak alanlarındaki bakım ve onarımının yanı sıra kapıcı, bahçıvan ve güvenlik görevlisine ödenen sabit giderler için ödediği miktara “aidat” deniyor. Aidat ücreti apartmanın giderlerine göre belirleniyor. Aidat paraları apartman sakinlerinin kurduğu bir dernek, kurum, vakıf üyeleri ya da apartman yöneticisi tarafından belirli aralıklarla toplanıyor.

 

 

Arsa payına göre aidat
Aidatla ilgili kanuni düzenlemeleri kapsayan Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre başka türlü bir anlaşma olmadıkça konut sahipleri kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine, apartmanın sigorta primlerine, bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere arsa payı oranında katılmakla yükümlü.
Aidatı ödemekle yükümlü olan ev sahipleri, kira sözleşmelerinde eve kiraya çıkacak olan kişiye aidatları ödeyecekleri yönünde madde koyabiliyor, böylece aidat ödemesi kiracıya devrediliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/apartman-aidati-nasil-hesaplaniyor/