DOĞUM

Jterus içinde muayyen bir olgunluk derecesine erişmiş olan fetus ve eklerinin doğum ağrılarıyle doğum kanalından harice çıkmasına, normal doğum denir. Normal gebelik süresi, ortalama 280 gün, yani 40 hafta olarak kabul edilmektedir. Eskiden 28 inci gebelik .haftasından önce doğanlara abortus (düşük), 28-37 nci haftalar arasında doğanlara erken doğum, 38 – 42 nci haftalar arasında doğanlara normal doğum, 42 nci haftadan sonra doğanlara da geç doğum (surmaturasyon) denirdi. Bu gün yoğun bakım imkânlarının gelişmesiyle bu taksimde ve kullanılan terimlerde bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişmede, fetusun intrauterin hayat zamanı yanında, bilhassa ağırlığı beslenme ve nefes alma durumu, hatta termoregülasyon yetenekleri de dikkate alınmaktadır. Buna göre, 23 üncü haftalığa kadar olup da, 500 gr. dan az olan fetuslere düşük denir. 24-28 inci haftalar arasında doğan ve 500-1000 gr. arasındaki bebekler immatüre adı altında toplanmaktadır. 28 – 37 nci haftalar arasında olup da ağırlığı 1000 – 2500 gr. a ve boyu 35 -47 cm. e erişen bir fetusun doğumuna erken doğum (partus pre-maturus), bu çocuğa permatüre adı verilir. 38-43 haftalık süreyi dolduran ve ağırlığı 2500 gr. üzerinde ve boyu 48 – 52 cm. olan çocuğun doğumuna normal doğum (partus maturus) denir. 42 nci gebelik haftasından sonra doğan çocuklar için de sürmatüre (post-mature) terimi kullanılmaktadır.

Perite terimi doğum sayısını, gravidite terimi ise gebelik sayısını gösterir. İlk çocuğuna gebe kadına primigravid, ilk çocuğunu doğuran kadına primipar denir. Hiç çocuk doğurmamış kadına nullipar, birden fazla doğum yapmış kadma multipar adı verilir.

Doğum hadisesini mükemmel bir şekilde anlatabilmek için, doğum ile ilgili 3 faktörün noksansız şekilde izah edilmesi lâzımdır. Bu faktörler şunlardır:

1 — Doğum yolu (kemik pelvis ve yumuşak doğum kanalı),

2 — Doğum objesi (çocuk, placenta ve zarları),

3 — Doğumu yapan kuvvet veya motor (uterus adalesi ve yardımcı adaleleri).