Suturaların birleştikleri yerlerde, henüz kemikleşmemiş, yumuşak kısımlar yer almıştır. Bunlara fontanel adı verilir. Şekil, büyüklük ve mevkileri bakımından biribirlerinden farklı olan eh mühim 3 fontanel şunlardır;
Büyük fontanel tfonticulus frontalis, Bregma) : Her iki sutura coronalis’in, sutura frontalis ve sutura sagittalis ile birleştiği yerde bulunur ve eşkenar dörtgen şeklindedir (Resim : 304, 305). Şu hale göre küçük fontanelde 3 sutura birleşmektedir.
Küçük fontanel (fonticulus occipitalisî : Sutura sagittalis ile sutura lamboidea’nın birleşmesinden meydana gelir . Şu hale göre küçük fostanelde 3 sutura birleşmektedir ve üçgen şeklindedir. Büyük fontanele nazaran daha ufaktır.
Yan fontaneller (fonticulus GASSERİİ) : Kafanın her iki tarafında, temporal kemiklerin ve squama temporalis’in ön ve* alt tarafında bulunurlar.
Büyük ve küçük fontaneller in, doğum muayenesinde mühim ve yol gösterici rolleri vardır. Buna mukabil yan fontânellerin obstet-rik önemleri pek yoktur. Sadece kaideye uymayan başla gelişlerde, diğer fontanellerle karıştırılabüirler ve böylece yanlış teşhislere sebep olabilirler.
Büyük ve küçük fontanellöri, hele collum’ henüz fazla açık değilse, biribirinden ayırmak oldukça zordur. Bu fontanelleri birifoi-rinden kolayca ayırabilmek için evvelâ sutura sagittalis palpe edilir. Sonra bu sutura istikametinde parmak, bir fontaneîe gelinceye kadar hareket ettirilir. Bir fontanele gelinince, parmak daha ileriye doğru hareketine devam eder. Bu sefer parmak tekrar bir sutu-raya rastlarsa, bu şutural, sutura früntalis’dir. O halde biraz evvel palpe edilen fontanel büyük fontaneîdir. Eğer parmak bir fontanele rastlamıyorsa, bu takdirde biraz evvel parmak ucuna gelen fontanel küçük fontaneîdir.