CERRAHİ İNFEKSİYONLAR

(1) Bu tür infeksiyonlar cerrahi olmayan tedaviye genellikle cevap vermezler (Çok defa eksizyon ve drenaj gibi cerrahi yöntemlerin uygulanması şart olur) ve dokular içindeki kanlanması az olan boşlukları işgal ederler

(2). Bir operasyonu takiben ortaya çıkar. Apandisit, ampiyem, gazlı gangren ve bir çok abseler bu birinci gruba örnek gösterilebilir. İkinci grupta ise yara infeksiyonlarının ve diğer postoperatif abselerin yanısıra yanıklı hastalarda ortaya çıkan sitomegalovirus (cytomegalovirus) veya organ transplantasyonu yapılan hastalarda görülen pnömosistis (Pneumocystis) infeksiyonları gibi cerrahi olarak tedavi edilemiyen problemler de yer almaktadır.

Cerrahlar operasyon, infeksiyon, malnutrisyon, imminosupresyon, re operasyon, daha ileri derecedeki malnutrisyon ve infeksiyon arasındaki kısır döngüyü çok yakından bilirler. Cerrahinin bir ince sanat olan yönü de eksizyon, drenaj, fizyolojik destek, antibiyotik ve beslenme tedavisi gibi yöntemlerin uygulanacağı zamanı bilmektir, örneğin nekroze dokularda veya boşluklarda gelişen infeksiyonların tedavisinde en önemli nokta cerrahi drenaj uygulanmasıdır.