Ateşli romatizma çocuğun vücudu strep bakterilerle savaşmak için antikorlar ürettiğinde ortaya çıkar. Ancak bu bakteriler diğer maddelerle birleşirler ve yakınlardaki dokuları yok ederler.
SEMPTOMLAR
Boğaz enfeksiyonundan 6 hafta sonra çocuğunuzda orta derecede ateş ve eklem iltihaplanması belirtileri (ağrı, şişkinlik, sıcaklık ve kırmızılık) görülebilir. Dirsekler, bilekler, dizler ve ayak bilekleri en çok etkilenen bölgelerdir. İltihaplanma geçebilir; ancak tedavi edilmezse nüksedebilir.
Enfeksiyon sadece kalbi etkiliyorsa kendini genel olarak hasta hissetmek dışında başka belirtiler görülmeyebilir. Ciddi vakalarda çocuğunuz özellikle yatarken nefes almakta güçlük çekebilir; karnında, göğsünde ve sırtında yuvarlak, kırmızı döküntüler ,çıkabilir ve çocuğunuzun dirsekler, dizler ve parmak eklemleri çevresindeki derisinin altında sert yumrular oluşabilir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Belirtiler bir boğaz enfeksiyonundan sonra ortaya çıkmışsa doktorunuza danışın. Doktorunuz kan testleri yapacak ve elektrokardiyogram çekecektir. Teşhis doğrulanırsa gözlem altında tutulması için çocuğunuzun hastaneye yatırılması gerekebilir. Tedavisi strep bakteriyi yok etmek için ağızdan ya da iğneyle antibiyotik verilmesi ile yapılır.
Çocuğunuz iyileşme belirtileri gösterse bile bütün antibiyotik kürünü bitirmesine dikkat edin. İltihabı azaltmak için kortikosteroid ilaçlar da verilebilir.
Yatak istirahati, oldukça önemlidir ve enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak 12 haftaya kadar önerilebilir. Ateşli romatizma, strep boğaz enfeksiyonlarının antibiyotik ile tedavi edilmesiyle önlenebilir.