Atelektazi

Tıkanmanın en bilinen sebep­lerinden biri, akciğerde, astıma bağlı olarak mukoza oluşmasıdır; ancak, kronik bronşit sebebiyle veya yabancı bir maddenin solunumu sebebiyle de oluşa­bileceği gibi, akciğer tümörüne hareketsizlik (sıklıkla ameliyat sonrasında yaşanır) de sebep olabilir.Erişkinler, kısmi akciğer çökmesini telafi edebilir ve solunuma devam edebilirler. Buna karşı, çocuklarda ise, hayatı tehdit edebilir.

DSCN0001

Atelektazi, genellikle akciğer röntgeninde görülür. Bu aşamada, akciğerin olabildiğince çabuk açılıp solunumun sağlan­ması ve enfeksiyonun önlenmesi çok önemlidir. Çökmüş akciğer­lerin birçoğu, derin nefes alarak, öksürerek, akciğere vurarak (akciğere elle vurup mukozayı çözmek için) ve postural drenaj ile (vücudu aşağıyöne bir açıyla tutup, mukozayı drene etmek) açılabilir.Bronkoskopi yöntemiyle solunan bir madde veya mukoza birikimi alınabilir. Tıkanma gideril­dikten sonra, akciğer genellikle, kendiğinden geri şişer, ancak bazı hastalann akciğerlerinde, yaralar kalıcı olur.

Akciğerlerdeki Lekeler

Akciğerlerdeki leke, akciğer röntgeninde, diğer kısım­lardan farklı görünen herhangi bir alandır. Akciğerde leke olduğunu duymanız, sizin için bir uyan olmalıdır, ancak aklınızda bulunsun, bu bulgunun akciğer kanseri olduğunuz anlamına gelmesi gerekmez. Birçok ciddi olmayan sebep vardır. Örneğin, tüberküloz iltiha­bından sonra, lekeler oluşur. Bu tip lekeler çok uzun zaman kalabilir ve endişeye sebep olacak durumlar oluşturduklan, nadiren görülmüştür.Lekenin şekline, büyüklüğüne ve yerine göre, doktorunuz, birkaç ay sonra yeni bir röntgen ya da sebebi belirleyebilmek için daha ileri tetikler isteyecektir.