Akut Böbrek Yetmezliği

Akut böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni, böbreklere giden kan miktarındaki ani azalmadır. Bu azalma kanamadan kaynaklanabilir. Ameliyat sırasındaki kanamalar da buna dahildir.

Şok ve ciddi dehidrasyon da akut böbrek yetmezliğine sebep olabilir.
Akut böbrek yetmezliği aynı zamanda interstial nefrite sebep olan ilaçlardan, böbrek arterlerindeki daralmadan, prostat genişlemesi ile birlikte görülen böbreklerden idrar gelmesindeki kesintiden veya tümörlerden ve glomerulonefrit gibi böbreklerde başlayan hastalıklardan kaynaklanabilir.

bobrekTedavi olunmadığı takdirde, akut böbrek yetmezliği, hayati tehlikeye neden olabilir. Aralıklı olarak yapılacak diyaliz istenebilir. Akut böbrek yetmezliği altında yatan sebepler, tedavi edildiğinde gerileyebilir.

Ölüm riski, bağışıklıkla ilgili reaksiyonların ortaya çıkmasına engel olan ilaçlar kullanan, karaciğer, kalp ve akciğer kronik hastalıkları olan yaşlılar arasında daha yüksektir.

SEMPTOMLAR
Akut böbrek yetmezliği semptomları; idrar üretiminde azalma, bulantı, kusma ve iştahsızlıktır. Bacaklarınız sıvı birikimi nedeniyle şişebilir.

Yorgunluk, gerginlik, düzensiz ruh durumu gibi mental değişiklikler olabilir. Ruhsal karışıklık ve uyuşukluk, tedavi edilmeyen hastalarda komadan önce görülür.

Diğer semptomlar, böbrek yetmezliğine sebep olan koşullara bağlıdır. Bazı kişilerde hiç semptom görülmeyebilir. Böbreklerin fonksiyonları ile ilgili değişim, kişi başka sebeplerden dolayı kan testi yaptırdığında teşhis edilebilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Eğer akut böbrek yetmezliğiniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza veya hastaneye gidin. Doktorunuz böbrek yetmezliğini ortaya çıkaracak kan ve idrar testleri yapacaktır ve işlevini

yitirmiş böbreğin sebep olduğu diğer düzensizlikleri de ortaya çıkaracaktır.Bunlarla birlikte böbrek biyopsisi , ultrason testi, abdominal röntgen veya bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme taraması yaptırmanız gerekebilir.

Tedavinin amacı, altında yatan sebeplerin tedavisi ve böbrek yetmezliğinin ilerlemesinin durdurulmasıdır. Sebebine bağlı olarak hastalık, birkaç gün, birkaç hafta ya da birkaç ay içinde geriler.
Aynı zamanda, aşın sıvı ve atık birikiminden kaçınmak gerekebilir.

Protein alımınız, böbreklerin onu işlemesini engellemek için kısıtlanabilir. Diüretikler sıvı boşaltımım artırmak için verilebilir.Kandaki potasyum seviyesini kontrol edebilmek için başka ilaçlar da kullanılabilir. Eğer böbreklerinizdeki hasar ciddi ise diyalize ihtiyacınız olabilir.

Aynı zamanda renal yetmezliği olarak da bilinen kronik böbrek yetmezliği, sağlıksız böbreğin kandaki atıkları süzmedeki yetersizliğini ifade eder.

Akut böbrek yetmezliği böbreğin aniden işlevini yitirmesidir. Çok ciddi olabildiği gibi, insanlar çoğunlukla iyileşir ve sebebiyet veren nedenler giderilince böbrek fonksiyonları normale döner.

Kronik böbrek yetmezliği birkaç yıl içinde oluşan böbrek fonksiyon kaybıdır. Kronik böbrek yetmezliği bitiş safhası böbrek yetmezliği ile sonuçlanır ve diyaliz veya böbrek nakli gerektirir.