Punica granatum L. (Punicaceae) türünün kurutulmuş kök, gövde veya dal kabuklarıdır. Bu tür dikenli bir çalı veya dikensiz küçük bir ağaç halindedir. Yapraklar basit ve tam. Çiçekler koyu kırmızı veya nadiren beyaz renkli. Meyva 5-8 cm çapında, kürcmsi şekilli ve üzeri kırmızımtırak san renkli kabukludur. Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde (örneğin Artvin) yabani olarak bulunur. Meyvaları için bahçelerde yetiştirilir.
Dış görünüşü: 5-10 cm uzunluk ve 1-3 cm genişlikte, değişik şekilli parçalar halindedir. Kokusuz ve hafif acı lezzetli olup çiğnendiği zaman tük-rüğü sarıya boyar.;
Bileşim: Tanen {% 20) ve alkaloitler (pelletierin ve diğerleri) taşımaktadır. Tenyalar üzerinde etkili madde pelletierin’dir.
Etki ve kullanılış: Nar ağacı kabuğu eskiden beri barsak şeritlerine (Tenia) karşı kullanılmaktadır. Pelletierin şeritler için özel bir öldürücü etkiye sahiptir. İnsanlar için de zehirli olduğundan saf halde
kullanılamaz.
Kullanılış şekli: 60 gr nar ağ. kabuğu toz edilir ve 750 gr su ile 6 saat bekletilir. Bu müddetin sonunda, hafif ateş üzerinde, 250 gr kalıncaya kadar ısıtılır. Süzülür, sıvı kısım bal veya şeker ile tadlan-dırıldıktan sonra, yarımşar saat ara ile 2 veya 3 defada içilir.
Hulâsanın içimi tamamlandıktan 2 saat sonra bir müshil, 30 gr hintyağı veya 30 gr sodyum sülfat (İngiliz tuzu) 400 gr suda eritilerek alınır.
Bu drog bazı şahıslarda kusma, baş dönmesi ve görme bozuklukları ile meydana gelen zehirlenmeler yapabilir. Bu nedenle ancak hekim kontrolünde kullanılmalıdır.
Bu drog halen aktarlarda bulunmamaktadır. Nar kabuğu denildiği zaman “Nar meyvası kabuğu” aıx-laşılmaktadır.