Egzersiz, Hastalıklara Karşı Nasıl Koruma Sağlar?

Daha güçlü bir kalp:

Kalbiniz güç kazanır. Diğer tüm kaslar gibi, kalbinizin kas lifleri de egzersiz­le güçlenir ve vücudunuza daha etkili bir biçimde daha fazla kan pompalayabilir hale gelirler.

Daha İyi Kolesterol Düzeyleri:

Zararlı LDL kolesterolü düzeyi düşerken yararlı HDL kolesterolü düzeyleri artar.

Daha Güçlü Akciğerler:

Akciğer­leriniz, oksijeni alıp daha etkili bir biçimde kullanacak hale gelir ve böylece, nefes alıp verme kapasite­niz zaman içinde artar.

Daha Güçlü Kemikler ve Kaslar:

Eklemleriniz daha esnek bir hal alır; kaslarınız ve kemikleriniz güçlenir. Kemikleri güçlendirmek, özellikle de, düşük estrojen seviyelerinin kemik erimesine yol açabileceği menopoz dönemine girmiş kadınlar için önemlidir.

Düşük Kan Basıncı:

Kan basıncı­nız düşer ve bu da, kalp hastalıkla­rı, inme ve diğer ciddi rahatsızlıkla­ra yakalanma riskinizi azaltır.

Kansere Karşı Koruma:

Bazı bilim insanları, egzersizin aynı zamanda, her ikisi de yüksek estrojen seviyeleri ile bağlantılı olan, endometriyal kanser ve meme kanseri riskini azaltmaya da yar­dımcı olabileceğine inanmaktadır. Yağ hücreleri estrojen ürettiğinden, egzersizin, vücuttaki yağ miktarını azaltmak suretiyle, bu kanser tür­lerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olması mümkündür.

40 yaşın üstündeki kişiler arasında oldukça yaygın olan tip 2 diyabete  yakalanma riskinizi de pekala azaltabilirsiniz. En fazla risk altında olan kişiler, az da olsa kilolu olan­lar, ailesinde şeker hastalığı olanlar, düzenli egzersiz yapmayanlar, İs­panyol asıllılar ve Kızılderililer’dir. Tip 2 diyabette, hücreler, vücu­dun enerjiyi kullanmasına yardım eden hormon olan insüline karşı direnç geliştirir. Düzenli egzersiz, kas hücrelerinin, şekeri kan dola­şımından alıp enerji üretimi için daha etkili bir biçimde kullanması­na yardımcı olur.

İştahı Köreltir:

Birçokları, egzersi­zin iştah açtığına inansa da, egzersiz bazen iştahı köreltir ve bu da kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Başlamak

Bir süredir hareketsizseniz, bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışın. Egzersiz yapmaya, kaslarınızın ve eklemleri­nizin daha ileri düzey egzersizlere alışmasına fırsat tanıyacak kadar hafif hareketlerle başlayın. Zaman içinde, çalışmanızın uzunluğunu ve yoğunluğunu artırın.

Yaralanmaların ve kas incinme­lerinin önüne geçmek için, egzer­size başlamadan önce ve egzersiz bitiminde, 5-10 dakika boyunca,  esneme hareketlerini uygulayarak esneyin ve yavaş bir tempoda yürüyün. Haftada üç kez 20’şer dakika ile başlayarak, egzer­siz programınızı gittikçe geliştirin.

Hafif tempolu yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi, hafif ağırlıklar kal­dırmak da, başlangıç için düşük etkili, iyi egzersizlerdir. Daha formda hissettikçe, daha zorlayıcı, daha sık ve daha uzun süreli egzersiz yaparak, elde ettiğiniz faydayı artırın.