Suçiçeği nedeniyle vücuda girmiş olan virüs, omurilik sinirinde hareketsiz olarak kalır ve çoğu bireyde hayat boyunca tekrar etkin olmaz. Ancak bazı bireylerde -özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde ve zayıf bir bağışıklık sistemi olanlarda varisellazoster virüsü “tekrar uyanır” ve zonaya neden olur.Bu virüse karşı bağışıklık geliştirmemiş olan kişiler akıntılı kabarcıklarla doğrudan temas ettiklerinde, bu virüs onlara bulaşabilir. Çocuklar ve suçiçeği geçirmemiş olan bireyler için varisellazoster virüsüne karşı bağışıklama artık tavsiye edilmektedir. Bu, çocukları suçiçeği ve zonaya karşı koruyacaktır; ancak, virüsün bulaşmış olduğu bireylerde işe yaramaz.
SEMPTOMLAR
Zona, cilt yüzeyine yakın çok şiddetli bir ağrı olarak başlar. Birkaç günde kırmızı yaralardan oluşan bir döküntü (raş) ortaya çıkar. Bu yaralar da virüsle dolu kaşıntı yapan kabarcıklara dönüşür. Kabarcıklar, sinirler boyunca farklı biçimler oluşturur. Genellikle, vücudun bir yarısında, kaburga üzerinde bir şerit (kuşak) şeklinde ya da yüzde görülürler. Genellikle kabarcıklar kabuk , bağlayıp bazen kalıcı izlere neden olarak 7 gün sonra kaybolurlar. Ağrı haftalarca, ya da nadiren aylarca, sürebilir. Zonadan etkilenen bölge bazen o kadar duyarlı bir hale gelir ki hafif yatak örtüleri ya da kıyafetler bile yoğun bir ağrıya neden olur. Bu, posther-petik nevralji (zona sonrası sinir ağrısı) olarak adlandırılır.
Postherpetik nevralji, sinirlerin hasar görmesinin bir sonucudur ve60 yaş üzerindeki bireyler ile zayıf bağışıklık sistemi olan bireylerde postherpetik nevraljiye daha sık rastlanır. Genellikle kendiliğinden geçer.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Zona gözlerinizi etkilerse, körlüğe neden olabilir. Bağışıklık sisteminiz ciddi derecede zayıflamışsa, zonanın neden olduğu komplikasyonlar yaşamınızı tehdit edebilir. Zona olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, hemen doktorunuzu görünüz. Doktorunuz, ağnyı en aza indirgemek için analjezik ya da kortikosteroid ilaçlar ; sinirlerin hasar görmesini azaltmak için de antiviral bir ilaç tavsiye edebilir.