Uyuz

Dişiler bir ay boyunca her gün bu yuvalara iki – üç yumurta bırakırlar. Yaklaşık olarak 2 hafta sonra yumurtalar olgunlaşır. Yetiş­kinler ortaya çıkar ve birbirleriyle çiftleşirler ve sonrasında da deriyi tekrar istila ederler. Hamile dişiler, yakın fiziksel ya da cinsel temas esnasında ve istilaya uğramış yatak örtüleri ya da giysiler aracılığıyla bir kişiden bir diğerine geçerler.

kopekte-uyuz

SEMPTOMLAR
Uyuz enfestasyonu yoğun kaşın­tıya neden olur. Dişilerin yapüğı yuvalar, ucunda küçük yuvarlak bir yumru olan koyu renkli dalgalı çizgiler olarak görünür. Yuvaların çevresinde genellikle, küçük böcek ısırıklannı andıran, küçük kırmızı yumrulardan oluşan simetrik bir döküntü (raş) görülür. Uyuzun başlıca sendromu olan yoğun kaşınü; özellikle geceleri azar ve böceğin dış salgısına (dışkısına) karşı geliştirilen bir reaksiyondan kaynaklanır. Sonuç olarak, ilk enfestasyon bir ay ya da daha uzun bir süre fark edilmeyebilir ve kaşıntı, akarlar temizlendikten sonra hafta­larca devam edebilir. Kaşıma, uyuza karşı vücudun en iyi savunmala­rından biridir çünkü uyuz akarlan yuvalannın dışında yaşayamazlar. Kaşıma, yumrulann kabuk bağlayarak sedef hastalığını  andırmasına neden olabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Uyuz olduğunuzu düşünüyorsamz, doktorunuzu görünüz. Dokto-t runuz, banyodan sonra boyundan aşağıya dökülerek uygulanan reçeteyle satılan bir ilaç önere­cektir. Doktorunuz reçeteyle satılan ağız yoluyla alınan bir ilaç da önerebilir. Kaşıntıyı kontrol altına almak için antihistaminlere, hafif ağn kesicilere ve/veya kalamin losyonuna da ihtiyaç duyulabilir.

Giysiler ve yatak örtüleri, enfestasyonun tekrarlanması önlemek için sıcak suyla yıkanmalı ve sıcak hava üfleyen bir kurutucu ile kurutulmalıdır. Cinsel ilişkiye girdiğiniz kişiler ile yakın temasta bulunduğunuz aile bireyleriniz ya da arkadaşlarınız da onlarda semptomlar bulunmuyor olsa bile tedavi edilmelidirler.