Işınlar etrafınızda dönen bir kameraya kaydedilir ve bilgi, vücudunuzun, sanki içinden bir dilim kesilip alınmış gibi, kesitsel görüntülerini üretmek üzere görüntüleri bir araya getiren bir bilgisayara gönderilir. Klasik röntgen filmlerinde olduğu gibi, ışınlar bazı organlar ve dokular tarafından emilir ve rahatça diğerlerine geçerler.
Bir BT taraması için, silindir yapıdaki tarama ünitesinin içine giren bir masada hareketsiz olarak uzanırsınız. Tarayıcı etrafınızda dönerek vücudunuzun bir düzleminde birçok açıdan görüntü elde eder. Daha sonra masa hafifçe hareket ettirilerek vücudun başka bir “diliminden görüntüler elde edilir. Bazı makinalarda, masa sürekli olarak hareket eder; bazılarında ise, hareket eder ve durur. Tarayıcı asla size değmez, ancak içerisi gürültülü olabilir.
Bazı insanlar, silindirin içerisindeyken, kapalı yerde bulunmaktan dolayı sıkıntı yaşayabilirler (klostrofobi); doktorunuz bu hissi azaltmak için, taramadan önce size bir yatıştırıcı verebilir. Bazı BT taramalarında, kan damarlarınızın görüntüde daha belirgin bir biçimde görünebilmesi için, önce size kontrast bir madde zerk edilir. Bu kontrast maddeler, zerk edildiklerinde bir sıcaklık hissi duymanıza yol açabilirler. Bazı insanların kontrast maddeye karşı alerjisi vardır.
BT taramasında elde edilen görüntüler klasik röntgende elde edilenlerden daha ayrıntılıdır. Vücudun bir kesitini göstermenin yanı sıra, görüntüler, iç organların üç boyutlu görüntülerini elde etmek üzere bilgisayarda bir araya getirilebilir.
BT taraması, ilk olarak beyinde inceleme yapmak üzere kullanıldı. Günümüzde ise, doktorların, tümörler, anevrizmalar, organ hasarları ve enfeksiyonlar da dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarını araştırmalarına yardımcı olmaktadır.