Sindirilmemiş laktoz, suyu kolona doğru çeker ve ishale sebep olur. Bu belirtiler ızdırap verici olurlar; fakat diğer besinlerin sindirimini engellemez ya da bağırsakların uzun süreli hasar görmesine neden olmazlar.
Laktaz enziminin azlığı aşırı derecede yaygındır; beyaz insanların yüzde 5’inden yüzde 15’ine kadar, Afrikalı ve Asyalı insanların ise yüzde 80’ninde bu hastalığa rastlanır.
Laktaz enziminin azlığı türlü sebeplerden dolayı baş gösterebilir. Nadir vakalarda, bazı çocuklar laktaz üretme yeteneğine sahip olmaksızın doğarlar. Anlaşılmamış nedenlerden ötürü Afrikalı, Asyalı ve Amerikan yerlisi insanlarda laktoz üretimi seviyesi bir yaştan sonra önemli ölçüde düşer.
Bunların yanı sıra, enzim yetersizliği, sindirim yollarında oluşan iltihabi bağırsak hastalıklarından, çölyak hastalığından ve virüssel mide iltihabından kaynaklanabilir.
SEMPTOMLAR
Laktoz hassasiyetiniz varsa, süt ürünlerini tükettikten sonra; karın ağrısı, şişme, gaz ya da ishalden şikayetçi olursunuz.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Laktoz hassasiyeti yaşadığınıza eminseniz, 1-2 hafta boyunca laktoz içermeyen bir besin düzeni benimsemelisiniz. Buna rağmen belirtileriniz devam ediyorsa doktorunuza görününüz. Laktoz hassasiyetinin teşhisi için kullanılan bir çok yol vardır. Doktorunuz belirtilerin kaybolup kaybolmadığını gözlemlemek için besin düzeninizden süt ürünlerini çıkarmanızı önerir.
Diğer bir test olan laktoz hassasiyeti testinde, suyun içinde çözülmüş laktoz içersiniz ve ardından kana karışmış olan laktoz oranını kan testiyle ölçersiniz.
Su ve laktoz karışımı bir suyu içtikten sonra, hidrojen soluma testi, nefesinizdeki hidrojeni her yarım saatte bir kere olmak üzere, 5 saat boyunca ölçer.
Laktoz hassasiyeti taşıyan insanlar, saptanabilir oranda hidrojeni, laktozu kolonlarda mayalandırarak ortaya çıkartır. Asit ölçümü için uygulanan testler ise küçük çocuklarda ve bebeklerde uygulanır.
Laktoza hassasiyetiniz varsa, bazı belirtileri yok etmek ve sütlü ürünleri azaltmak için aşağıdaki çözüm önerilerini deneyiniz:
■ Küçük oranlarda sütlü ürün tüketin. Normal oranlan hazmedemiyorsanız küçük oranları hazmedersiniz.
■ Süt içmek yerine yoğurt veya eski peynir tüketin.
■ Gün boyunca sütlü ürün tüketimini aralayın. Sık sık küçük öğünlerle beslenmek, kolondaki bakteri oranım ve laktozu ayarlayacaktır.
■ Laktoz içeren besinleri diğer besinlerle birlikte tüketin.
■ Laktozu glükoza çevirmek için enzim tamamlayıcı ilaçlar kullanın (tabletler halinde bütün eczanelerde bulunur) ya da laktoz içermeyen sütlü ürünler tüketin.