Genç Tipi Romatizmal Artrit

Genç tipi romatizmal artirit birçok eklemi, ya da sadece birkaç tanesini ve diğer vücut sistemlerini de etkileyebilir. Etkiler şiddetli ya da hafif olabilir. Genelde birkaç hafta süren ateşlenmelerle birlikte hastalığın şiddeti artar ya da azalır. Bu hastalık ergenlik çağında kendiliğinden düzelir.

Diğer birçok doğuştan gelen bağışıklıkla ilgili hastalıklar gibi, kızlar erkeklere oranla dört kat daha fazla etkilenir. Genç tipi romatizmal artirit, olan çocuklarda görme kaybı ve glokom gibi komplikasyonlara neden olabilen iris iltihaplanmalan riski daha yüksektir.

romatizma-tedavisi

SEMPTOMLAR
Çocuğunuzda genç tipi romatizmal artirit varsa, etkilenen eklemler şişer, hareketleri sınırlanır, sertleşir, acı verir ve sıcak olur. Bazı çocuklarda göz çevresindeki bölgeler de ağrıyabilir. Bu hastalığın belirtileri boyundaki ve kol altlarındaki lenf bezlerinin şişmesi; geceleri, normal derecesi ile 39.4°C arasında dalgalanan ateş; kollar, bacaklar ve gövdede görülen kırmızı döküntüler ve karın ağrısıdır.

Çocuğunuzun iştahı kesilebilir, kilo kaybı yaşayabilir ve anemik olabilir. Kalbin çevresindeki zarın şişmesi olan perikardit de göğüste ağrıya neden olabilir.İlk başta iristeki iltihaplanmanın bir belirtisi yoktur. Ama zamanla genel bir göz ağrısı ve parlak ışıkta ağrıya neden olabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Çocuğunuzun doktoru röntgen, kan testi ve genel bir muayenenin yanı sıra belirtilere bakarak da bir teşhis koyar. Genç tipi romatizmal artirit, yetişkinlerde görülen romatizmal artirit ile aynı şekilde tedavi edilir. Tedavi genellikle iltihaplanmanın azaltılmasına. yöneliktir.

Eklemlerin hareketliliğini sağlamak için düzenli spor yapılması çok önemlidir. Doktorunuz çocuğunuzun yapması ve sizin çocuğunuza yaptırmanız için bazı egzersizler verebilir. Bazı durumlarda fizik tedavi de faydalıdır.

Çocuğunuzun bol bol istirahat etmesi gerekir. Aşırı derecede yorulması ateşlenmelere neden olabilir. Yine de çocuğunuzu hareket etmesi için teşvik etmelisiniz. Genç tipi romatizmal artirit olan çocukların, iris iltihaplanması olup olmadığını belirlemek için doktor tarafından yarıklı lamba ile muayene edilmeleri gerekir.