Çiçek Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Klinik tablo: Makûl şeklinde vücudun üst kısımlarında akut başlayan deri lezyonları kısa zamanda papül, vezikül ve püstül şekline dönüşür. Vücudun alt kısımlarına yayılan hastalık tabanlarda ve el ayalarında lezyonlar meydana getirir. Saçlı deri ve yüz hastalığa çoğunlukla katılır. İyileştikten sonra deride çukur nedbeler bırakır.

Tanı:Laboratuar bulgusu yoktur. Şüpheli vak’alarda püskül sıvısı tavuk embriyonuna inoküle edilir ve virüs üretilir.

Profîlaksi: Aşılamadan ibarettir. Gama globulin eksikliği bulunanlar, lösemililer (KLL), gebeler, dissemine ekzemalılar aşılanmamalıdır. Türkiye’de çiçek aşısı zorunluluğu kaldırılmıştır.

Tedavi:çiçekSpesifik etkili bir antibiotik yoktur. Mikst enfeksiyonlara karşı metisilin (CelpiUina), 6 saatte bir 1 g ve eritromisin (Erythrocin) 6 saatte bir 250 mg ve prednisolon (Codelton, Deltacortril) 1/2 mg/kg verilir.

Spesifik virüs kemoterapisi: Cytosin-Arabinosid (Alexan) tavsiye edilmektedir. Dozaj: 2 gün müddetle 60 mg/nrVgün, sonra 2 gün müddetle bunun yarı dozu i.m. veya i.v. olarak verilir. Alexan diğer virüs enfeksiyonlarında da (herpes zoster, su çiçeği) başarı ile kullanılmaktadır.