Uveit, uveanın iltihaplanmasıdır. Uvea üç kısımdan oluşur: renkli iris, kirpiksi cisim ve damarkatmanı, göz akı ve ratina arasındaki, süngerimsi katman. İrisi etkileyen uveite, iritis denir; merceği odaklayan kaslann iltihabına siklitis denir; ve damar katmanının iltihabına koroidit denir.
Birçok kişide uveite neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Bununla beraber, bir otoimmün düzensizlikten dolayı oluşabilir. Herpes simplex ya da herpes zoster virüsünün iltihaba neden olması sonucunda da meydana gelebilir. Edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu (AİDS) olan kişilerde, sitomegalovirüs iltihabı ile uveit oluşabilir.
Semptomlar
Uveitin belirtileri, ışığa duyarlılık, bulanık görme, ağrı ve gözde kızanklıktır. Bu belirtiler birden yoğunluk kazanır ve aylar boyu sürebilir. Koroiditte belirtilerin başlangıcı daha kademeli olur ve daha uzun sürebilir.
Eğer tedavi edilmez ise, uvea iltihabının çok ciddi neticeleri olabilir: Göz tansiyonu; katarakt ve körlük… Belirtileriniz (semptomlarınızın) hızlı ilerleme göstermesi kritik olabilir.
Tedavi Seçenekleri
Uveit ve iritisin tedavisinde, ağn ve iltihaplanmayı azaltıcı kortikosteroid içeren merhem ve göz damlaları kullanılabilir. Göz bebeğini büyüten göz damlaları da kullanılabilir; bu da, iltihaplı irisin hareket etmesini önler ve ağrının rahatlamasını sağlar. Doktorunuz, göz tansiyonu, katarakt ya da yeni damarlanmadan oluşacak herhangi bir rahatsızlığı ayrı ayrı tedavi edecektir.