SÜTOTU

Polygala vulgaris L. (Polygalaceae) türünün kurutulmuş çiçekli ve yapraklı dallarıdır. Bu tür 30 cm kadar yükseklikte, çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar tam kenarlı ve kısa saplı. Çiçekler mavi, mor veya beyaz renkli. Trakya ve Kuzey Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.

Golterin ve saponinler taşımaktadır.

Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, süt arttırıcı, terletici ve kuvvet verici etkilere sahiptir. De-koksiyon (% 20) günde 1-2 bardak içilir. Yüksek miktarları kusturucudur.

Anadoluda 11 kadar Polygala türü yetişmektedir. Bunların ekserisi, aralarında bir fark gözetilmeksizin, yukarıdaki tür yerine kullanılmaktadır.

Memleketimizde yetişen türler arasında, Anadoluda yaygın olmaları bakımından P. anatolica Bo-iss. et Heldr. ve P. pruinosa Boiss türlerine ait köklerin, Tıbbi sütotu kökü (Radix Senegae) yerine kullanılabileceğine dikkat çekilmişti (1). E. Sezik tarafından P. pruinosa Boiss. subsp. pruinosa üzerinde yapılan fitokimyasal bir araştırmada bu türün köklerinin % 6 oranında ham sapozonit taşıdığı saptanmış ve memleketimizde elde edilmeyen, Tıb-

bi sütotu kökü yerine kullanılabileceği sonucuna

varılmıştır (2).