SARI SALKIM TOHUMU

Laburnum anagyroides Medicus (Syn: Cytisus laburnum L.) (Leguminosae) türünün olgun tohumlarıdır. Bu tür 6 m boya kadar erişebilen bir ağaççıktır. Yapraklar 3 yaprakçıklı, uzun saplı. Yaprak-çıklar basit, sivri uçlu, üst yüz koyu yeşil ve çıplak, alt yüz daha açık renkli ve yatık tüylü. Çiçekler uzun salkım durumlarda toplanmış, durumun sapı tüylü. Korolla kelebek biçiminde, altın sarısı renkli. Meyva bakla biçiminde, çok tohumlu ve üzeri tüylüdür. Türkiyede bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Alkaloitler (silisin ve diğerleri) taşımaktadır.

Eskiden boğmaca ve astım krizlerini geçirici olarak kullanılırdı. Çok zehirli olduğundan dikkatle kullanılmalıdır. Çiçekleri kusturucu, müshil ve safra söktürücü etkilere sahiptir.

İpek, S. ve Siiüüpınar, N.: Aloe vera (L.) Burm.fil. bitkisinin yapraklarındaki antrasen türevleri – XI. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, Bildiri kitabı 247, Ankara (1997).

Diğer isimler: Altmyağmuru.

Toksikolojik etki: Bütün bitki zehirlidir. Zehirlenmeler bilhassa çocukların meyva ve tohumlarını yemesi ile meydana geîir. Bazı hayvanlara (meselâ keçi) bu bitki zehirli olarak etki göstermez. Buna karşılık, bu bitkiyi yiyen hayvanların et ve sütleri zehirlidir. Türkiyede nadir bir bitki olduğundan memleketimizde bu tür ile zehirlenmelere Çok az rastlanır. .

Bkz. Mor salkım.