SOLUCANOTU

Pelargoniüm endlicherianum Fenzl (Geraniace-ae) türünün çiçekli ve yapraklı dallandır. Bu tür 15-35 cm yükseklikte, yuvarlak yapraklı, morumsu kırmızı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Orta ve Doğu Anadolunun dağlannda yetişir.

Uçucu yağ, tanen, şekerler ve sabit yağ taşımak-

tadır.Etkili maddesi henüz bilinmemektedir.

Bilhassa Malatya ve Maraş bölgesinde, barsak kurtlarına karşı, genîş bir şekilde kullanılmaktadır (1,2, 3). Taze çiçekli dallar yaz başında kasaba pazarlarında demetler halinde satılmaktadır. Yazın taze çiçekli dallardan 100 gr kadar yenilmektedir. Kış mevsiminde ise kurutulmuş drog kullanılır. Kuru

1  – Tanker, M. ve Baykal, T.: Pelargoniüm edlicherianum Fenzl üzerinde farmakognozik araştırmalar-V.Bitkisel İlaç

Hammaddeleri Toplantısı, Bildiri kitabı 123, Ankara (1987).

2 – Güven, K.C.: Elbistan solucanotu – Farmakolog 19: 317 (1949).

3 – Baytop, T. ve Tarcan, Ş.: Kurt düşürücü bir bitki (Peîargonium endlicherianum Fenzl) üzerinde ilk araştırmalar – İstanbul

Üniv. Tıp Fak. Mecm. 25: 269 (1962).

drog havanda toz edilir, tülbentten elenir, ince kısım pekmez ile karıştırılır ve bu karışımdan sabahları, aç karnına, bir tatlı kaşığı alınır (1).

Bilhassa yuvarlak barsak parazitlerine (askarit, oksiyür) karşı etkili ve tehlikesiz bir drogdur. Çocuklarda da başarı ile kullanılabilir. Taze drogun, kuru drogdan, daha etkili olduğu söylenmektedir.