Buxus sempervirens L. (Buxaceae) türünün kurutulmuş yapraklarıdır. Bu tür kışın yapraklarını
S – Baytop, T.: Ferula meifolia (Fenzl) Boiss. bitkisinin kökieri üzerinde ük araştırmalar – İstanbul Üniv. Ecz. Fak. Mecm. 1: 157(1965).
2 – Baytop, T.: Feruia türleri üzerinde kimyasal araştırmalar, II. Ferula c©mmımis L. – İstanbul Üniv. Ecz. Fak. Mecm. 3: 47
(1967)..
3 – Arapça “Gavaşir” kelimesinden.
4- Atalay, B.: Divanü Lûgat-it-Türk 4: 2İ3, Ankara (1943).
5 – Baytop, T.: Türkçe bitki adlan sözlüğü, 2. baskı, 161, Ankara (1997). .
dökmeyen, çiçekleri küçük ve sarı renkli, odunu sarımsı renkli ve çok sert olan 1-5 m yükseklikte, küçük bir ağaçtır. Avrupanm güneyinden Hindistana kadar yayılmıştır. Türkiye dağlarında (bilhassa Karadeniz bölgesi) oldukça yaygındır.
Yapraklar, kök ve kök kabuğu rezin, uçucu yağ, zamk ve buksin grubu alkaloitler taşımaktadır.
Yapraklar ve kök kabuğu idrar arttırıcı, safra söktürücü, ateş düşürücü, terletici ve kurt düşürücü etkilere sahiptir. Dekoksiyon (% 3-6), her yemekten önce, bir bardak olmak üzere içilir. Taşıdığı alkaloitler zehirli olduğundan yüksek miktarlarda kullanılması kusma, ishal ve solunum bozuklukları ile meydana çıkan zehirlenmeler yapar. Zehirlenmelerde mide yıkanmalı ve bitkisel kömür verilmelidir. Hayvanlarda da zehirlenmeler yaptığı görülmüştür.
Şimşir odunu, şimşir yongası ismi altında, haricen dekoksiyon (% 2) halinde saç çıkartıcı olarak kullanılmaktadır. Hazırlanan dekoksiyon yatmadan önce başa sürülür.