Feruia assa-foetida L. (Umbelüferae) ve buna yakın diğer türlerin köklerinden elde edilen bir usaredir. Bu usarenin elde edildiği türler, 2 m boya kadar yükselen, kaim köklü, parçalı yapraklı, sarı çiçekli bitkilerdir. İran ve Batı Afganistan dağlarında yetişirler (3). Drog Türkiye’ye İran’dan gelir.
Dış görünüş: Tane veya parçalar halindedir. Sa-nmsı veya esmer kırmızımtırak renkli, sıcakta yumuşayan, soğukta sertleşen, sarımsağı andırır kuvvetli kokulu, acı ve batıcı lezzetlidir.
Bileşim: Uçucu yağ, rezin, zamk ve organik asitler taşır.
Etki ve kullanılış: Sinir sistemi yatıştırıcısı (bilhassa histeriye karşı), hazmı kolaylaştırıcı, gaz söktürücü ve kurt düşürücü etkileri vardır. İran, Hindistan, Pakistan ve bunlara yakın ülkelerden baharat olarak (sarımsak yerine) yemeklerde çok kullanılır. Bu bileşik bütün ifrazlar (ter, solunum, idrar) ile dışarı atılır. Bu nedenle bunu yemiş olanlar etraflarına çok fena bir koku yayarlar. Kokusundan dolayı bu droga Avrupalılar Stercus Diaboli (Şeytan kazuratı) ismini vermişlerdir. Doğu ülkelerinde ise Cibus Deorum (Cennet yemeği) ismi verilir. Güneydoğu Anadoluda, kurt düşürücü olarak, sığırlara verilir.