Humulus lupulus L. (Cannabaceae) türünün kurutulmuş dişi çiçek durumlarıdır. Bu tür tırmanıcı, çok yıllık, dioik ve otsu bir bitkidir (Resim: 42). Yapraklar tam veya parçalı, kenarları dişli, saplı ve karşılıklı. Çiçekler yeşilimsi renkli. Kuzey Anadolu bölgesinde nadir olarak bulunur. Yol ve çit kenarlarında ve gölgeli çalılıklarda yetişir. Halen Tür-kiyede (Bilecik, Bursa), dişi çiçek durumlarını elde etmek için ekimi de yapılmaktadır (1)
Dış görünüş: Koni biçiminde, sarmışı yeşil veya sarımsı esmer renkli, kozalak görünüşünde ve 3-4 cm uzunlukta, dişi çiçek durumlarıdır.
Uçucu yağ, rezin, mum, tanen ve acı maddeler (a ve p acı asitler: humulon ve lupulon türevleri) (2) taşımaktadır. Türkiyede yabani olarak yetişen formların kimyasal yapısı henüz araştırılmamıştır.
Etki ve kullanılış: İştah açıcı, idrar arttırıcı, terletici, ateş düşürücü ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Etkili ve zararsız bir drogdur. Halen bilhassa bira imalinde kullanılmaktadır.
Kullanılış şekli: İştah açıcı ve idrar söktürücü olarak infusyon (% 1-2), yatıştırıcı olarak ise infus-yon (% 5), günde 2-3 bardak içilir.
Diğer isimler: Biraçiçeği, Mayaotu, Ömerotu, Sansarmaşık (İstanbul).