Reçeteli İlaçlara Karşı Bağımlılık

ilac

Vücudunuz aynı sonuçlan elde etmek için dozun artırılmasını gerektirecek şekilde ilaca karşı bir tolerans geliştirebilir. Bu etkiye ilaç toleransı denir ve genellikle alkol, nikotin, kafein ve bazı reçeteli ya da reçetesiz ilaçların kullanımıyla ortaya çıkar.
Bir kişi reçeteli bir ilaca fiziksel bir bağımlılık geliştirdiğinde vücudu bu ilaca o kadar çok alışır ki ilacın bırakılması olumsuz belirtilere neden olur. Aşırı olumsuz etkilerin yaşanmaması için ilacın doktor kontrolünde kademeli olarak bırakılması gerekir.

Az sayıda kişide (özellikle başka maddelere bağımlılığı olanlarda) uyuşturucu madde ya da sakinleştirici kullanımı sırasında gerçek bir bağımlılık davranışı oluşabilir. Bu durumlarda bağımlı­lığı önlemek için reçeteli dozların dikkatli bir şekilde izlenmesinin yanı sıra danışmanlık hizmetleri de verilmelidir.

Doktorlar hastalarda bağım­lılığa yol açabilecek ilaçlan yazarken dikkatli davranırlar. Bu ilaçlar arasında amfetaminler, uyku hapları, uykusuzluk ya da endişe önleyici ilaçlar, narkotik ağrı kesiciler ve sinir sistemi uyarıcılar ile yatıştırıcı maddeler sayılabilir.
Bağımlı olmamak için ilacı doktorunuzun söylediği şekilde alın, bağımlılık işaretlerine dikkat edin ve ilacı sadece kısa süreli tedavi için kullanın. Doktoru­nuzla hastalığınızın başka yollarla tedavisi hakkında konuşun ve reçeteli bir ilaca karşı bağımlılık geliştirdiyseniz, yardım alın.