Kemik Erimesini ( Osteoporoz ) Önlemek

MENOPOZA GIRMEMIŞSENIZ
En işe yarar strateji, yüksek bir kemik kütlesi elde etmeye ve bunu korumaya odaklanmaktır. Osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olan faktörlerden birkaçı; kanseri, kalp hastalığını ve tip 2 diabetes mellitusu (şeker hastalığı) önlemeye de yardımcı olmaktadır. Aşağıdaki önlemleri alınız:

■ Yeteri kadar kalsiyum ve D vitamini alınız.

■ “Ağırlık-taşıyıcı” egzersizler yapın. Hayatınız boyunca işinize yarayacak egzersiz yapma alışkanlığı edinmenin tam zamanı. Haftada beş defa en az 30 dakikalık sert yürüyüşler, koşu ya da dans gibi “ağırlık-taşıyıcı” egzersizler yapmayı ilke edinin. Ağırlık kaldırma egzersizleri de kemik kütlesini arttırmak için iyi bir yoldur.

■ Sigaradan ve çok fazla alkol tüketmekten kaçının. Her ikisi de kemik kütlesini azaltır.

■ Anne ya da babanızın osteoporozu olup olmadığını öğrenin. Eğer varsa, bunu doktorunuza söyleyin.

■ Kortikosteroid, antiepilepsi (epilepsiyi/sarayı ortadan kaldıran) ya da tiroid ilaçları kullanıyorsanız, doktorunuza kemik yoğunluğu testi yaptırmanız ya da osteoporozu önlemek için bir tedavi görmeniz gerekip gerekmediğini sorunuz.

osteoporoz3

MENOPOZDAYSANIZ
Menopozun ilkyıllarındaysanız, en büyük kemik kaybının yaşandığı safhaya başlıyorsunuz demektir. Daha genç bayanlara önerilenlerin tamamının yanı sıra aşağıdaki önerileri de yerine getirmeniz gerekir:

■ Riskinizi değerlendirin. Osteoporoz için ortalama riskten daha yüksek bir risk altındaysanız ,tedavi seçenekleri ve kemik yoğunluğu testi yaptırmak konusunda doktorunuzla görüşünüz.

■ Hormon takviye tedavisini (HRT) aklınızda bulundurunuz. Her kadın için uygun bir tedavi değilse de, kemik kaybını önler ve kırık riskini azaltır.

■ Kalsiyum alımınızı gözlemleyiniz. Günde en az 1, 000 miligram (HRT uygulanmasını tercih etmezseniz 1, 500 miligram) kalsiyum aldığınızdan emin olunuz. Doktorunuz, D vitamini almanızı da tavsiye edebilir.

65 YAŞ VEYA ÜZERİNDEYSENİZ
Bu vakitte, kemik kaybı iyice azalmıştır. Oströjen eksikliği, kemik kütlesi kaybının ana nedeni değildir; bu rolü, azalmış mineralleri absorbe etme (emme) kabiliyetiniz üstlenmiştir. Yukarıdaki tüm önerilerin yanı sıra, aşağıdaki önerileri yerine getirmek konusunda da titiz davranmalısınız:
■ Kalsiyum alımınızı arttırınız. Her gün 1, 500 miligram kalsiyum alınız. Buna ek olarak, absorpsiyonu (emmeyi) güçlendirmek için mutlaka 400 ila 800 uluslararası birim miktarda D vitamini alınız.

■ Koruyucu ilaçlar kullanmayı aklınızda bulundurunuz. HRT 65 yaş ve üzerinde uygulandığında menopozdan sonraki ilk yıllarda olduğu kadar kemik yoğunluğunu arttırmasa da, araştırmalar bu tedaviye 70’lerinizde başlasanız bile oströjenin kemik kütlesini arttırdığını göstermektedir. Alendronat ve kalsitonin gibi ilaçlar da osteoporozu önlemek için kullanılan bir diğer yaklaşımdır. Doktorunuzdan bunlar hakkında bilgi isteyiniz. Kemik yoğunluğu testi yaptırmak karar vermenize yardımcı olabilir.