Katarakt ilerlediği zaman, mercek, kirli bir pencere camına benzer. Merceğin, ışığın retinaya ulaşmasını engelleyecek hale gelmesi ya da ışık ışınlarının şeklini bozacak hal alması yıllar sürer, her iki durum da görme kaybına yol açar.
Çok kişinin inandığının aksine katarakt, bir kanser sonucu veya gözlerin aşırı kullanılmasından oluşmaz; bir gözden bir değerine sıçramaz (her iki gözde de olabilmesine rağmen). Yaşlanmayla beraber, mercek esnekliğini kaybeder, şeffaflığı azalır ve kalınlaşır. Merceğin içindeki lifler sıkışır ve mercek daha sert hale gelir. Buna ek olarak, mercekteki protein parçacıkları bir araya toplanıp kümelenirler. Mercekteki değişim, yumurta akının piştikten sonra, şeffafken matlaşmasına benzer.
Kataraktın sebepleri, yaşlanmaya bağlı değişimlere ilaveten, kalıtımsal olmasıdır. Göz yaralanmaları, bazı ilaçlar (özellikle kotikosteroidler), ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunları da katarakta neden olabilir. Alkol, sigara ve uzun süre güneşe maruz kalmak, büyük risklere yol açar.
Semptomlar
Katarakt ağrı yapmaz ve yavaş ilerler. Görme, zamanla, genellikle bulanıklaşır, loşlaşır. Güneş ve ışıktan gelen parlaklık rahatsız edici hal alır. Görüntülerde şekil bozukluğu oluşur. İlk dönemlerde, miyobunuz ilerler zira yoğunlaşan mercek daha büyük bir kırılma yaparak ışığın retinanın önünde odaklanmasına sebep olur. Gece görüşü kötüleşir ve renkler daha az canlı olur.
Kataraktın çoğunlukla yavaş ilerlemesinden ötürü, birçok kişi, kontakt lenslerini ya da gözlüklerini değiştirme arayışına sebep olan net görme bozukluklarını yaşayıncaya kadar, kötü birşeylerin olduğunu anlayamaz.
Tedavi Seçenekleri
Yegâne kesin tedavi, bulanık görüntüye neden olan merceğin alınması ve yerine plastik mercek nakledilmesidir.Bununla beraber, katarakt teşhisinin konması, hemen ameliyat olacağınız anlamına gelmez.
Eğer bir ameliyat kararıyla karşı-karşıya iseniz, göz doktorunuzla görüşün ve ameliyatın faydalarını ve risklerini anlatmasını isteyin. Kararınızı verirken, görme kaybı derecenizi ve işlem yeterliliğinizi göz önünde bulundurun. Görme bozukluğunuz günlük faaliyetlerinizi engelliyorsa, -araba kullanamamak, merdivenleri çıkamamak gibi- ameliyat kararı alın. Her iki gözünüzde de katarakt varsa, daha yoğun olan katarakt önce alınır. İlk gözdeki görme düzelene kadar, ikinci göz ameliyat edilmez.
Görmeniz ciddi bir şekilde bozulmamış olsa bile, eğer başka göz vakalarınız da varsa diyabetik retinopati, retina delikleri, ya da retina yırtılmaları gibi -doktorunuz, kataraktınızın alınmasını tavsiye edebilir. Katarakt, bu rahatsızlıkların tedavi edilmesine engel olur. Mercek nakli geçiren hemen hemen herkes, öncesine oranla çok daha iyi bir görüşe sahip olur. Ancak bazı kişiler, keskin bir şekilde görebilmek için gözlüğe ihtiyaç duyarlar.
Kataraktı aldırmak için daha da “olgunlaşmasını” (tamamen mat olması) beklemek gereksizdir.