Kaş Kaldırma Ve Alın Germe

PROSEDÜR (UYGULAMA)
Çoğu kaş kaldırma ameliyatı, rahat­lamanızı sağlamak için bir sakin­leştirici eşliğinde lokal anestezi kullanılarak ayakta tedavi bazında gerçekleştirilir. Çoğu kişide insizyonlar saç çizgisi gerisine yapılır. Özellikle alnı çok geniş olan bazı kişilerde, cerrah insizyonu saç çizgisine yapabilir. Kelleşen erkeklerde insizyon, alındaki mevcut bir alın çizgisi üzerine yapılır.Geleneksel bir kaş kaldırma ameliyatında, insizyon bir kulağın üzerinden başlar; alnın üst kısmından geçerek başın diğer tarafına iner ve diğer kulağın üzerinde biter. Cerrah, alttaki dokuyu almak ve alın kaslarını gevşetmek, almak ve değiştirmek için alın derisini kaldırır. Kaşlar, kaşlann altındaki dokuların yukanya doğru asılmasıyla kaldırılır. Dikey çizgilere neden olan kaslar alınarak dikey çizgiler azaltılır.

kas-kaldirmaEndoskopik kaş kaldırmada cerrah, saç çizgisine 1 inç uzunlu­ğunda 3-5 tane insizyon yapar. Endeskop (ucuna bir monitöre bağlı küçük bir kameranın takılı olduğu kaleme benzer bir boru) bir insizyondan içeri sokulur. Küçük bir neşteri olan bir alet de bir başka insizyondan (keşiden) içeri sokulur. Cerra­hınız monitörden kas ve dokuları izleyerek alın derisini kaldırmak ve bu kaslan almak ya da germek için neşteri kullanır. Kaşlarınız kaldınlıyorsa, deri altındaki dikiş­lerle ya da saç çizgisinin gerisine yerleştirilmiş geçici vidalarla daha yukan bir seviyeye tutturulur.

Her iki uygulamada da insizyonlar klipslerle ya da dikişle kapatılır ve ya sarılmaz ya da üzerine gazlı bez konularak elastik bir bandajla sarılır. Klipsler ve dikişler birkaç hafta içinde alınır. Bir hafta kadar göz ve yanak bölgelerinizi de etkileyebilecek hafif bir şişme görülebilir. Geleneksel bir alın germe ameliyatı geçiren kişiler, başlarında ve alınlarında birkaç yıl uyuşukluk ve kaşıntı yaşaya­bilirler. Endoskopik bir ameliyat geçiren kişilerde genellikle daha az uyuşukluk ve kaşıntı görülür.

İYİLEŞME SÜRECİ (NEKAHAT DÖNEMİ) VE KOMPLİKASYONLAR
İnsizyon (Keşi) çizgisi boyunca, ya da insizyon çizgisinin hemen üzerinde, görülen his kaybı özellikle geleneksel yöntemin kullanıldığı vakalarda yaygındır. Genellikle geçicidir fakat bazı kişilerde bölgenin tekrar his kazanması çok yavaş gerçekleşir. Nadir vakalarda, kaş hareketle­rini kontrol eden sinirler bir ya da her iki ucundan de zedelene­bilir. Bu, kaşları kaldırma ve alnı kırıştırma yetisinin kaybına neden olur. Bu sorunu çözmek için ek bir ameliyat gerekebilir.

Geniş bir yara izinin oluşması da nadir olarak görülen bir komplikasyondur. Bu durumda da ek bir ameliyat, daha ince yeni bir yara izine neden olarak problemi çözebilir. Bazı kişilerde yara izinin kenarında saç kaybı görülür. Endoskopik bir kaş kaldırma ameliyatı esnasında bir komplikasyon oluşursa, cerra­hınızın endoskopik yöntemden vazgeçip geleneksel, açık yönteme geçmesi gerekebilir. Bu, daha geniş bir yara izine neden olabilir.