Göz Yaralanmaları

yaralanma3

Anında bakım: Birilerinden yardım çağırmasını isteyin. Yarımızda hiç kimse yoksa 112’i aramadan önce (kişi gözünü tek başına yıkayabiliyorsa ya da kişiye gözünü bol suyla yıkaması için birkaç dakika yardım ettikten sonra 112’i aramalısınız) aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.
■  Etkilenen göz etkilenmeyen gözün aşağısında kalacak şekilde kişinin başını akan bir musluğun yanma yerleştirerek gözünü akan soğuk suda yıkayın.
■  Sürekli su akışı olmamasını sağlamak için elinizi kulla­narak göze doğaldan su gelme­sini sağlayın (bunu yaparken kişinin göz kapağını açık tutmanız gerekebilir).
■  2-3 dakika boyunca göze sürekli çarpın. En az 15 dakika boyunca devam edin.
■  Kişinin gözlerini ovuşturmasına izin vermeyin.

Kişi kontakt lens kullanıyorsa:

Lensleri çıkarmaya çalışmayın. Yukarıda anlatıldığı üzere gözü hemen bolca suyla yıkayın. Birkaç dakika sonra su tazyikiyle lens çıkmamışsa kişiye lensini çıkartmayı denemesini söyleyin.

GÖZ KESİĞİ
Gözkapağındaki ya da gözün içindeki her türlü kesik bir doktora gösterilmelidir. Göz küresinin içi de ayrıca hasar görmüş olabilir.
Anında bakım: Gözü steril bir gazlı bezle kapatın ve bantlayın. Göze basınç uygulamayın. Bir hastanenin acil servisine başvurun.

GÖZE DOĞRUDAN DARBE ALMA
Göze doğrudan darbe alınması morarmaya ve göz küresinin zarar görmesine ya da göz çukurunun çatlamasına neden olabilir.
Anında bakım: Gözün üzerine soğuk kompres (havluya sarılmış buz gibi) uygulayın. Gözün iç bölümlerinin zarar görüp görmedi­ğini anlamak için tıbbi yardım alın.

GÖZÜN YUVASINDAN ÇIKMASI
Yuvasından çıkmış bir göz küresine çıkık göz küresi denir. Anında bakım: Birilerinden yardım çağırmasını isteyin ya da siz 9H’i arayın. Gözünüze dokun­mayın. Göz küresinin yerine dönüp dönmeyeceğini görmek için üst ve alt göz kapaklarını olabildi­ğince geniş açmaya çalışın. Kişinin oturmasını ya da yatmasını ve sakin olmasını sağlayın. Gözünü nemli bir bez ya da gazlı bezle sarın ve üzerine su ekleyerek nemli kalma­sını sağlayın. Gözün üzerine basınç uygulamayın. Tıbbi yardım gelene kadar kişinin yanından ayrılmayın.

GÖZE YABANCI BİR CİSMİN KAÇMASI
Cam parçası ya da ince bir dal gibi göze girmiş bir nesne gözün içindeki kan damarlarını ve dokuları zedelemiş olabilir. Küçük parçalar ya da taşlar göze girip gözün içine zarar verebilir. Anında bakım: Nesneyi hareket ettirmeyin. Kişinin soğuk­kanlı olmasını sağlayın ve ona gözünü oynatmamasını söyleyin. Her iki gözün üzerine de gazlı bez sarın (çünkü bir göz oynadığında diğeri de oynar) ve bir hastanenin acil servisine başvurun.

Göze kaçan ufak parçalar:

Bazen kirpik ya da küçük kirler göze girer ve tahrişe neden olur. Gözyaşları bu nesneyi dışarı çıkar­mazsa bazen üst göz kapağım alt göz kapağının üzerine çekerek çıkarılabilir. Alt göz kapağının kirpikleri üst göz kapağının ı yakaladığı yabancı maddeleri dışarı atabilir.
Bu işe yaramazsa aşağıda solda yer alan şekildeki işlemlerden birini deneyin.