Göz Nezlesi

Yeni doğanlarda, göz nezle­sinin bir biçimi oluşabilir, yeni doğan göz iltihabı (neonatal ophtalmia) doğum sırasında annenin rahim boynundan edinilir. Bulaşma, eğer annenin genital organlarında herpes, klamidya, ya da bel soğukluğu virüslerinden birisi varsa olur.

Semptomlar

Bütün göz nezlesi türlerinde, göz akı pembeleşir veya kızarır ve göz kırptığınız zaman kumlu hissi verir; ayrıca, gözde bir akıntı olur.

Bakteriyel göz nezlesi, en sık karşılaşılan türüdür, çok bulaşıcıdır; genellikle elin göze temasıyla veya göz nezlesi olmuş birinin kullan­dığı elbezi ya da havludan bulaşır. Okullarda ve çocukların biraraya geldikleri yerlerde çok yaygındır. Bakteriyel göz nezlesi genellikle sarı, ağdalı bir akıntıya sebep olur.
Bu hastalıktan muzdarip olanlar, sabah kalktıkları zaman, göz kapaklarını akıntıdan yapışmış halde bulurlar.

Viral göz nezlesi, üst solunum yolunu etkileyen virüsten kaynak­lanır. Kırmızılıkla beraber kumlu hissi veren viral göz nezlesi, sulu bir akıntıya sebep olur. Berabe­rinde boğaz ağrısı ve kulakların ön kısmında bulunan küçük lenf bezlerinin şişmesine sebep olur.

nezl

Alerjik göz nezlesi kızarıklık, şişme, kaşıntı ve beraberinde açık bir akıntıya sebep olur. Ayrıca burun akıntısına da neden olur. Bu tür göz nezlesi, gözünüzün allerjik bir tepki vermesine sebep olan kozmetik bir maddeye ya da polen kaynağına maruz kalması sonucu ortaya çıkar. Vücudunuz maddeyi, yabancı bir istilacı gibi algılar ve iltihaplar üretir ve mücadele etmek için, içine akıntı salgılar.

Tedavi Seçenekleri

Göz nezlesi belirtileriniz varsa, doktorunuzu arayınız ve başkala rına bulaştırmamak için, aşağıda belirtilen korunma yöntemlerini tatbik ediniz. Doktorunuz, hangi tür göz nezlesi olduğunuzu belir­lemek için sizi muayene edecektir.

Bakteriyel göz nezlesi için doktorunuz, gözlerinizi ılık suyla yıkamanızı ve kurumuş akıntıyı nazikçe almanızı önerecektir. Ilık suda ıslatılmış, temiz bir elbezi ile kompres yapmak, rahatsızlığı hafifletebilir. Doktorunuz, antibi­yotik göz damlaları yazabilir veya bir ya da iki hafta kullanacağınız bir merhem önerebilir.

Viral göz nezlesi, genel­likle, bir ya da iki hafta içinde kendiliğinden geçer. Eğer alerjik göz nezlesi iseniz doktorunuz, reçetesiz satılan antihistaminik göz damlaları tavsiye edebilir.

Yenidoğan göz iltihabı (neonatal ophtalmia) çok ciddi bir durumdur ve eğer tedavi edilmezse körlüğe yol açar. Yasalar, bel soğukluğu enfeksiyo­nundan kaynaklanan yenidoğan göz iltihabı olan her bebeğin, koruyucu tedavi görmesini zorunlu kılınmıştır, ancak herpes virüsü ve klamidya virüsünden kaynaklanan yenidoğan göz iltihabı için bu türde bir zorunluluk yoktur.