Kürtçede delal kelimesi sevgi, sevgili anlamlarına geliyorken; Arapçada kullanılan delal kelimesi hoş görünen, sevimli davranış anlamına karşılık gelir.
- Kızılırmak müzik grubuna ait bir şarkı.
- Kadın ve erkek ismi olarak kullanılır.
Kürtçede delal kelimesi sevgi, sevgili anlamlarına geliyorken; Arapçada kullanılan delal kelimesi hoş görünen, sevimli davranış anlamına karşılık gelir.
Arapça kökenli el hubb kelimesi Türkçede muhabbet, aşk anlamına karşılık gelir. Tam Arapça karşılığı muhabbet olsa da el hubb kelimesi aşk manasında da kullanılmıştır. Bunda Arapça’da aşk kelimesinin olmaması önemli bir dayanaktır. Aşk anlamını tam karşılamasa da daha çok hubb kelimesi bu manayı doldurmaya çalışmıştır. Hubb kelimesi Allah’a duyulan sevgiyi, aşkı ifade etmek içinde kullanılan bir sözcüktür. El hubb kuran’da yer alan bir kelimedir.
Erdem kelimesiyle eş anlamlıdır. Sevgi, hoşgörü ve ahlaki değerler gibi nitelikleri bünyesinde bulunduran kişileri ifade etmek için kullanılır.
Sevgi; insanın ilgisini, alakasını, bir nesneye ya da bir kişiye yakınlık, bağımlılık, tutku gibi hislerle yöneltmesini ifade eden duygudur. Nefret duygusunun zıttıdır diyebiliriz. Çoğu zaman kişi bir nesneyi ya da bir kişiyi neden sevdiğini açıklayamaz. Kırmızı rengini çok sevdiğinizi varsayın bunu açıklayabilir misiniz? Sevme duygusu genellikle kavramlaştıramadığımız hislerin yansımasıdır. Sevme sevmeme durumu özneldir.
Hümanist ne demek? Hümanist nedir?
Fransızca kökenli hümanist kelimesi Türkçede insancıl anlamına karşılık gelir. Hümanizm ise insan merkezcilik anlamı taşır. Yani hümanizm öğretisine sahip olan kişilere hümanist denir. Hümanizm sanıldığı gibi insan sevgisi manasıyla bütünleştirilemez. Hümanizm her şeyin merkezine insanı koyan bir öğretidir. Elbette ki bu yönde bir görüş sevginin merkezine de insanı koyacaktır. Ancak bu yönde bir mana hümanizmin taşıdığı anlamlardan ancak biri olabilir. Hümanizm hukuk, din, toplumsal düzen ve benzeri her şeyin merkezine insana faydasını ve insanın hoşnutluğunu koyar. Bu yönüyle seküler ve özgürlükçü bir etik anlayışının ifadesi olarak hümanizm kavramı kullanılabilir. Buddha ve Konfüçyüs hümanizm akımının baş temsilcileri olarak gösterilebilir.