Selülit ve Erizipel ( Yılancık )

sle

SEMPTOMLAR
Her iki enfeksiyon da birkaç saatte ya da günde derinin kızarmasına, dokunmaya karşı hassaslaşmasına ve ciltte yanma hissi oluşmasına neden olur. Aynı zamanda, kendi­nizi genel olarak hasta hissede­bilir ve ateşlenebilirsiniz; titreme görülebilir; enfeksiyon bölgesi yakınındaki lenf bezleri şişebilir ve kızaran bölgeden bu bölgeye yakın, şişmiş lenf bezlerine doğru uzanan kırmızı çizgiler oluşabilir.Selülit genellikle bacaklarda görülür ve sıklıkla deride çatlak­lara neden olarak deri yüzeyinde yaşayan bakterilerin daha kolayca enfeksiyona neden olabilecekleri derinin alt tabakalanna ulaşmalanna olanak sağlar. Bazen ayak derisindeki çatlaklar, bacaklarda selülit oluşmasına neden olur.

Selülitte genellikle olağan dışı bir sertleşme ve kalınlaşma hissi uyandıran geniş bir kırmızılaşmış alan görülür. Genellikle, kırmızı­laşmış alan içinde selülite uzanan çatlağı görebilirsiniz.
Erizipel (yılancık) genel­likle üç yerde görülür. Genellikle burun kemiğinde başlar; yanağın üst kısmında yayılır ve yüzün bir tarafında gözün şişmesine neden olur. Meme kanseri nedeniyle geçirilen radikal mastektomi (memenin ameliyatla alınması) sonrasında kol gibi lenf damarla-nnın kesildiği vücudun herhangi bir bölgesinde de görülebilir. Son olarak da, kalp ameliyatı nedeniyle bacağından damar alınan insan­larda olduğu gibi, damarların kesil­diği bölgelerde görülebilir. Son değinilen türdeki erizepel genel­likle selülitle kanştırılır.Erizipelde (selülittekinin tersine) genellikle birbiriyle bağlantısı olmayan farklı birkaç kırmızı yama görülür ancak bu yamalar selülitte olduğu gibi kabarık değildir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Selülit ya da erizipelinizin olduğundan şüphelenirseniz, hemen doktorunuzu arayınız. Bu sağlık sorunlarına neden olan bakterileri (genellikle streptekok ya da stafilokok) öldürmek için antibi­yotikle yapılan tedavi, enfeksiyonu iyileştirir. Ama tedavi geciktiri­lirse, iyileşme daha uzun bir zaman alır. Genellikle hastanede yatarak tedavi gerekmez. Bacakta görülen selülit tedavisi süresince enfeksiyon kapmış olan bacak havada tutulma­lıdır. Doktorlar bazen enfeksiyon kapmış ayağınızı, yürüyebilesiniz diye tekerlikli bir çubuğa tuttu­rulmuş bir askı yardımıyla havada tutmanızı önerebilirler.