Forum Ne Demek? Forum Nedir?

Forum ne demek? Forum nedir?

Latince kökenli forum kelimesi Türkçede tartışma toplantısı anlamına karşılık gelir. Forumlar ilk olarak eski Roma zamanında halkın belirli bir yerde toplanarak bazı sorunlara çözümler aradığı, tartışmalar yaptığı karar mekanizmaları şeklinde ortaya çıkmıştır. Forum bu yönüyle bir öz yönetim aracıdır. Belli bir yaşam alanıyla ilgili sorunların çözümü noktasında o yaşam alanında ki insanların etkili olduğu bir ortaklaşma aracıdır. Yönetimsel bir araçtır. Türkiye’de özellikle gezi sürecinden sonra gündeme gelen forumlar, geziden sonra sokağa çıkan insanların kendi yaşam alanlarında ki parklarda, açık alanlarda toplanarak sorunlara çözüm aranan, belli sorunlar karşısında örgütlenen kesimlerin buluşma noktası olmuştur. Geziden sonra Türkiye’nin bir çok il, ilçe ve mahallesinde forumlar kurulmuştur. Bu forumlar çeşitli etkinliklerde bulunmuştur. Halihazırda devam eden, varlığını sürdüren forumlarda mevcuttur.

İntibak Ne Demek? İntibak Nedir?

Arapça kökenli intibak kelimesi Türkçede uyum, birlik, ,ortaklaşma, ısınma, ölçüsel olarak iki şeyin birbirini tutması gibi anlamlara karşılık gelir. Bu kelime daha çok uyum sağlama, uyum sağlama süreci olarak kullanılır. Örneğin; Askerliğin ilk bir ayı acemi birliğinde intibak dönemi olarak geçer yada üniversitede dikey geçiş yapmış bir öğrencinin ilk senesi intibak yılı olarak adlandırılır. O yıl başarısız olması durumunda üniversiteden kaydı silinir.

  • İntibak yasası; SSK (1980-1999 arası) ve Bağ-kur (03.2002-05.2002 arası) emeklilerinin aylık hesaplama yönteminden kaynaklanan farklılıklarını gidermek için çıkan yasadır.

Dayanışma Ne Demek? Dayanışma Nedir?

Türkçe kökenli dayanışma kelimesi herhangi bir olay, durum üzerine belli bir toplamın duygu, düşünce ve çıkarlar bakımından ortaklaşması, yan yana durmasıdır. Teselsül olarak da ifade edilen bu duruma günlük hayatta sıkça rastlayabilirsiniz. Bugün gündemde olan Şengal, Gazze, Rojava gibi savaş bölgeleri için, Soma gibi 301 maden işçisinin “iş kazası” adı altında katledildiği durumlarda bu bölgelerde ki insanlarla dayanışmak, ihtiyaçlarını bir nebze olsun karşılayabilmek için yardım kampanyaları düzenlenir. Bu kampanyalara dayanışma adı verilir. Dayanışma derneklerine de rastlamak mümkündür. (bkz; Şehit aileleriyle dayanışma derneği, tutsak aileleriyle dayanışma derneği vs.)