Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu

Akut solunum sıkıntısı sendromunda, akciğer dokusundaki hava kesecikleri sıvıyla dolar ve oksijen, karbon dioksit değişimi yapılamaz.

Zatürreede; vücudun diğer kısım­larındaki bakteryel enfeksiyonlar; kusmuk, su solumak; aşın dozda alınan uyuşturucular ya da ciddi hasarlar, akut solunum sıkıntısı sendromunun sebepleridir.Birçok insanda, tedavi edilmezse sonuç ölüm olabilir. Tedaviyle bile yaşam ortalaması % 50’dir.

SEMPTOMLAR
Etkilenen birçok insan için, ilk belirtiler akciğer hasarlarına sebep olan sorunların altındaki belir­tilerdir. Akut solunum sıkın­tısı sendromu, bir kere başla­dığı zaman, hızlı, zayıf ve yorucu solunum ana belirtilerdir. Hastalık ilerledikçe, dokularda yeterli oksijen olmadığı için derinin rengi mavileşir (kyanoziz-mavi hastalık).

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Belirtiler gelişmeye başlarsa, hemen doktora gidiniz. Kanınız­daki oksijen ve karbon dioksit miktarını belirlemek için kan tahlilleri isteyecektir. Aynca akciğer röntgeni de çekilecektir. Durum teşhis edilince, hastanenin yoğun bakım ünitesine yatmanız gerekecektir. Durumunuz kötüleşirse, bir mekanik suni solunum cihazına bağlanarak, solunumu­nuzun rahatlaması sağlanır. Aynca Kronik bronşit ve anfizem, her ikisi birlikte, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olarak bilinir. Birlikte, akciğerdeki hava akımının, giderek artan bir şekilde tukanmasına sebep olurlar.

Kronik bronşit ve anfizem, 15.4 milyon ABD vatandaşını etkiler. Her ikisi de, uzun süreler boyunca sigara içenlerin hastalığıdır: Bu hastalıklardan ölenlerin % 82’si sigara içenlerdir ve bu hastalıktan ölen sigara içenlerin miktan, sigara içmeyip te bu hastalıktan ölenlerin 10 katıdır.Kronik bronşit ve amfızemin ve bu hastalıklardan Ölüm oranın yaygınlığı giderek artmak­tadır. 1982’den bu yana görülen vakalarda % 41 oranında artış olmuştur. Beyazlan orantısız şekilde etkileyen yegâne akciğer hastalıklan bunlardır ve beyaz-lann siyahlardan daha çok öldüğü yegâne hastalıklar da bunlardır.

Kronik bronşit ve amfizemin ana belirtileri ; balgamlı öksürük ve nefessizlik – hastalık ileri bir seviyeye gelinceye kadar bilinmez. İnsanlar, bilerek ya da bilmeyerek yıllar, aylar boyunca, belirtileri azaltmak için yaşam biçimlerini değiştirirler. Hastalar doktora gitmelerine rağmen, zamanla, akciğerlerinin hasar gördüğünün farkına varırlar. Bu noktada, etkilenmiş olan insanlar, diğer ciddi akciğer rahatsızlık­larına karşı daha hassaslaşırlar; zatürree, akciğer hipertansiyonu ve kalp yetmezliği gibi.

Akciğer Solunum Yetersizliği

Solunum yetersizliği, ayrıca beynin, solumayı kontrol eden kısmındaki sorunlar veya akciğerin hava giriş-çıkışını yapan ciğer kaslarındaki sorunlardan da kaynaklanır. Yoğun bakım ünitesinde yatmak gerek­lidir ve bir akciğer uzmanı tedavinizi üstlenir. Akut solunum yetersizliğinin belirtileri nefes alma oranındaki yükselme veya düşme, maviye çalan cilt ve tırnaklar, endişe ve kafada bulanıklık. Atardamardan alınan kan örneğinde, kandaki oksijen ve karbon­dioksit seviyesine bakılır. Bu test sonuçları akut solunum yetmezliği olduğuna işaret ediyorsa kendi kendinize yetecek kadar nefes alamıyorsunuz ve bir suni solunum cihazına ihtiyacınız var demektir.

Solunum yetersizliğinin en büyük tehditlerinden biri, solunumun durmasıdır, solunum bir anda durarak hayatı tehdit eder. Önce akciğerlerde solunum durur ve vücuttaki tüm dokular oksijensiz kalır, bu duruma anoksia (kanda oksijen azlığı) denir. Bu durum birkaç dakika içinde ölüme yol açar. Derhal kalp masajı ve suni solunum yapılması gerekir.