2B için vatandaşa yeni şans

Süresi dolan orman vasfını yitirmiş araziler (2B) ve tarım arazilerinin satışı konusunda 350 bin vatandaşı ilgilendirecek bir açıklama geldi. 

Bu karar 2B arazisi için müracaat edip bedelini ödemeyen, taksitinde gecikme yaşayan ve başvuru yapmayan 226 bin; tarım arazisi satışında başvuru yapmayan 80 bin vatandaşı ilgilendiriyor.

 

Arazi bedelleri güncellenecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2B arazileri için müracaatların dolduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Torba tasarı ile düzenleme yapıp vatandaşlara yeni bir başvuru hakkı getiriyoruz. Arazi bedelleri güncellenecek. 2012’de başlatılan tarım arazilerinin satışına ilişkin süre de yeniden uzatılacak.” Yasa ile Hazine’ye ait tarım arazilerinin hissedarlarına, kiracı ve kullanıcılarına ihaleye çıkmadan, doğrudan satış imkânı verilecek.

Kaynak: http://blog.zingat.com/2b-icin-vatandasa-yeni-sans/

Tapu harcı yüzde 1’e düşecek!

“Yeni dönemde tapu harcı yüzde 2’den 1’e düşecek. Değerleme yetkisi belediyelerden alınacak, harçlar aşağı çekilecek.” Bu sözler Maliye Bakanı Naci Ağbal’a ait. “Türkiye’nin emlak haritasını çıkardık” diyen Bakan Ağbal, emlak vergisiyle ilgili yapılacak yeni düzenlemelere de açıklık getirdi. 

 

Ev alanlar hangi yasal işlemleri yapmalı?

 

“Emlak değeri caddenin karşı tarafında bile farklı”

İşte Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yaptığı açıklamalardan diğer öne çıkan demeçleri… 

• “Emlak vergisi değerlerini yazmaya başladık. Bir baktık Şanlıurfa’da bir ilçedeki metrekare emlak vergi değeri Şişli’den daha pahalı. Anladık ki orada yoğun bir kamulaştırma var. Belediye emlak vergisi değerini yüksek tutuyor.”

• “Vatandaşın arazisi kamulaştırıldığından emlak vergisinden daha düşük olmayacağı için yüksek bedel almak mümkün oluyor. İstanbul’da, Ankara’da bir baktık caddenin bir tarafı 1.000 lira, bir tarafı 5 bin lira. Emlak değerleri bırakın ayrı şehirleri aynı caddenin karşı tarafında bile farklı oluyor.”

• “Emlak değerleri bırakın ayrı şehirleri aynı caddenin karşı tarafında bile farklı oluyor. Biz de bu işi belediyelerden alarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yetki verelim diyoruz. Memurlar yapmasın, lisanslı değerleme uzmanları yetki alsın.”

• “Yeni dönemde değerleme işinin lisanslı değerleme uzmanları ya da komisyonlar marifetiyle yapılması amaçlanıyor. Ağrı’dan Edirne’ye kadar tüm şehirleri kapsayan uyumlu bir gayrimenkul haritası bu konuda bağlayıcı olacak.”

• “Gayrimenkuller gerçek değerine yaklaştırıldığında tapu harcını yüzde 2 değil, yüzde 1 yapacağız. Yüzde 2 efektif vergi oranı değil. Gayrimenkulde kayıtlılığı artırır. Hasılatını gizleyemediğine göre giderlerini faturalandırmaya çalışacak. Müteahhit inşaat mı yapıyor? Hasılat kaygısı olmadığı için fatura almıyor. Fatura kes diyecek. Kişi diyecek artık gayrimenkulde gelirimi, servetimi gizleyemiyorum. Bankaya, sermaye piyasalarına götürüp kayıtlı olayım diyecek.”

 

Tapu harcı nasıl hesaplanır?

 

 “Değeri 1 milyon ama tapuda 300 bin TL görünüyor”

Belediyeler eliyle yapılan emlak vergisi tespit yöntemini doğru bulmadığının altını çizen Maliye Bakanı, bu konuda ise “Bazı belediyeler seçmenle karşı karşıya gelmemek için rayiç bedeli düşük tutuyor. Alması gereken vergiyi almıyor. Örneğin İstanbul Sultanbeyli’de ‘Burada sanayi büyüyor, ticaret gelişiyor, ekonomi büyüyor’ diyerek belediyeler parsel topluyor. Değeri yükseltiyor. Burada olan gariban vatandaşa oluyor.” şeklinde görüşlerini açıkladı ve ekledi:

“Ankara Ümitköy’de bir bina alıyorsunuz. Değeri 1 milyon lira ancak tapuda 300 bin lira görünüyor. Bunun iki tarafı var. Satıcı, ‘gerçek değerinden gösterirsen yazamadığım giderler var çok vergi öderim’ diyor. Giderini faturasız alma yolunu tuttuğu için hasılatı gizlemek istiyor. Bu da alıcının hoşuna gidiyor.”

 

68 ili kapsayan Bölge Raporu için tıklayın!

Kaynak: http://blog.zingat.com/tapu-harci-yuzde-1e-dusecek/