Maketten ev alanlar için 5 öneri!

Maketten ev almaya mı karar verdiniz? Ön ödemeli konut satışlarının, gayrimenkul yatırımcıları için finansal açıdan avantajlar taşıdığı bir gerçek. Peki maketten ev almadan önce nelere dikkat etmelisiniz?

 

 

Maketten ev alırken nelere dikkat etmeli?

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde yeni projeler hayata geçiriliyor. Son dönemde özellikle konut kampanyaları ve konut kredilerinde sunulan avantajlar göz önüne alındığında, pek çok kişi sadece ön ödeme yaparak henüz inşaatı başlamamış konutlardan ev satın alma yoluna gidiyor.

 

 

Eğer maketten ev almaya karar verdiyseniz, sizi bekleyen ilk adım ön ödemeli konut satış sözleşmesini imzalamak.
Ön ödemeli konut satış sözleşmesi; tüketicinin konut amaçlı bir taşınmaz için satış bedelini önceden taksitli veya peşin olarak ödemeyi, satıcının ise bedelin bir kısmının veya tamamının ödenmesinin ardından taşınmazı tüketiciye teslim etmeyi üstlendiğini gösteren belge… Dolayısıyla, maketten ev alırken dikkat etmeniz gereken ilk adım, sözleşmeyi detaylarıyla incelemek ve imza atacağınız sözleşme maddeleriyle ilgili tamamen mutabık kaldığınıza emin olmak.

makettenev.2

Maketten ev alacaklar için dikkat edilecek 5 konu
Ön ödemeli, yani maketten satışlarla ev sahibi olmadan önce özen gösterilmesi gereken konular listesini gözden geçirmekte fayda var.

1) Ön ödemeli satış yapabilmenin yasal olarak ilk şartı, söz konusu binanın yapı ruhsatının alınmış olması.
2) Yasalar, satışın tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadini içeren anlaşmanın noter tasdikli olmasını şart koşuyor.
3) Tüketici Kanunu, ön ödemeli satışlarda konut adedi 30 ve üzerinde olan projelerde firmaların, bina tamamlama sigortası yaptırması veya banka teminat mektubu, hak ediş sistemi ve bağlı krediyle teminat yollarından birini seçmesini söylüyor. Sözleşme imzalayacağınız firmaya bu belgelerden birine sahip olup olmadığını sormayı ihmal etmemelisiniz.
4) Daire planını dikkatle incelemeli ve özellikle net-metrekare hesabını iyi yapmalısınız.
5) Sigorta primlerini yatıran müteahhidin konutları teslim edememesi durumunda, sigorta şirketi, tüketicinin konut için o tarihe kadar ödediği peşinat ve taksitler dahil tüm bedeli tüketiciye yasal faiziyle birlikte ödüyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/maketten-ev-alanlar-icin-5-oneri/

Senetle konut alanlar için 9 önemli konu!

Senetle konut satışı beraberinde ciddi riskler getiriyor. Tüketici mağdur olmamak veya dolandırılmamak için çok dikkatli olmalı.

Faiz oranlarının düşmesi konut alırken kredi kullananların sayısını artırdı. Özellikle orta gelirli aileler, kredili satın alımlarda ikinci el konutları tercih ediyor.

 

 

Senetle konut alanlar için bir dizi dikkat edilmesi gereken konular listesi mevcut. Bu konuda tüketici dernekleri ve hukukçular, özellikle senetle konut alan vatandaşları mağdur olmamaları için uyarıyor.

 

Senetle konut alanlar için 9 önemli konu!

İşte Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak’tan öneriler…

1) Konut projelerinden konut alacaksanız, inşaat şirketlerinin kendi bünyelerinde uzun vadeli senet ile yaptığı ödeme alternatiflerini tercih edin.

2) Senetle maket üzerinden konut alırken, inşaat şirketinin güvenilirliğini sorgulayın.

3) Söz konusu müteahhit veya inşaat şirketinin daha önce kaç proje teslim ettiği, hakkında şikayet olup olmadığı, devam eden davalarının bulunup bulunmadığı, tanınan bir firma mı olduğu gibi soruların cevabını arayın.

4) 6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun maketten konut satışları ile ilgili düzenlemesine göre, inşaat şirketinin tamamlama sigortası veya hak ediş, banka teminatı gibi inşaatın yapılamaması durumunda tüketiciyi garanti altına alan teminatlardan birini vermesi gerektiğini unutmayın.

 

 

5) Konut alacağınız inşaat şirketinden yapı ruhsatının olup olmadığını öğrenin.

6) Banka kredisi kullanılmaması ve senetle şirkete borçlanılması durumunda bankanın söz konusu projeye kredi veriyor olmasının büyük önem taşıdığını unutmayın.

7) Kredi kullanılmayacak olsanız da, bankanın kredi vermediği konut projelerinden uzak durun.

8) Senetle borçlanma yaparken mutlaka senetlerin nama yazılı olmasına ve her taksit için ayrı ayrı senet yapılmasına özen gösterin.

9) Müteahhidin inşaatı bitirememesi durumunda nama yazılı olan senetler ödenmeyebilir ancak emri havalesine yazılı olanlar piyasada üçüncü kişiler tarafından kullanılacağı için tüketici ödemek zorunda kalıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/senetle-konut-alanlar-icin-9-onemli-konu/