Kira sigortası ne işe yarar?

Ev sahiplerinin en çok yakındığı konuların başında kiracıların sözleşmede belirtilen kira bedellerini zamanında ödememesi ya da kiralarını aksatması geliyor. Ev sahipleri kiralarını alamamaktan şikayetçi olurken; kiracılar ise kirayı ödeyememenin ve onları bekleyen hukuki süreçlerin sıkıntısını yaşıyor. Kimi zaman bu tarz sorunlar karşılıklı konuşmayla çözüme kavuşuyor. Bazı durumlarda ise iş hukuki süreçlere havale ediliyor. 

 

“Mutlu kiracı-mutlu ev sahibi” olmak için ipuçları…

 

İşte böyle durumlarda ev sahipleri ve kiracıların mağduriyet yaşamaması için “kira sigortası” bir seçenek oluşturuyor. Kira sigortası, kira ödeme sıkıntısı yaşayan kiracıların ve kiralarını zamanında alamayan ev sahiplerinin haklarını koruyan, her iki taraf içinde avantajlı çözümler sunan hukuki bir sigorta türü. Yurtdışında birçok ülkede yaygın olan bu sigorta türü ülkemizde 2007’den beri kullanılıyor.

 

“Kiracıların yasal hakları” ile ilgili video için tıklayın!

 

Kira sigortası nasıl yaptırılır?

 

Kira kontratında nelere dikkat etmeli? 

 

Kira sigortasının avantajları nelerdir?

Kira sigortasının hem kiracılar hem de ev sahipleri için avantajları vardır. İşte kira sigortasının kiracılar ve ev sahipleri için avantajları…

 

Kira sözleşmesinin kiracılar için avantajları:

• Kiracının istenmeyen bir kaza ya da benzeri bir durumla karşılaşmasıyla oluşan iş göremezlik durumunda sonucu kira ödeyemediğinde sigorta devreye giriyor ve kiracının borçlarını ödüyor.

• Kiracı işsiz kaldığında sigorta kira borçlarını karşılıyor.

• Kiracı eğer vergi mükellefiyse veya hissedar durumundaysa iflas yaşaması durumunda sigorta kiracının kira borçlarını karşılıyor.

 

Ev sahipleri için avantajları:

• Kiracısı ile yaşayacağı hukuki süreçte avukat ücreti dâhil her türlü masrafı karşılanıyor.

• Biriken kira borçlarını kiracıdan alamama durumunda sigortadan bu borcu tahsil ediyor.

• Sadece ev değil iş yeri kiralayanlar içinde aynı avantajları içeriyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-sigortasi-ne-ise-yarar/

2200 yıllık kira sözleşmesi görenleri şaşırttı!

Anadolu’daki en kapsamlı “kira sözleşmesi” İzmir’de ortaya çıktı. İzmir Seferihisar İlçesi’ndeki Teos Antik Kenti’nde sürdürülen çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan 2200 yıllık yazıt ile birlikte Anadolu’daki en kapsamlı “kira sözleşmesi” gün yüzüne çıktı. Bir kefil ve kentin ileri gelenlerinden oluşan 6 şahitle yapılan sözleşmede, içerisinde binalar bulunan arazinin uygun kullanılmaması durumunda uygulanacak cezalar da yer alıyor.

İlk kira sözleşmesinde neler yer alıyor?
2016 yılında kazı çalışmalarıyla çok sayıda yazıt kopyaladıklarını belirten kazı ekibinden Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Adak, kira sözleşmesinin içeriğinin zenginliğine dikkat çekiyor. Kira sözleşmesinin yaklaşık 1.5 metre yüksekliğinde bir mermer stele yazıldığını söyleyen Mustafa Adak, Anadolu’daki en kapsamlı kira sözleşmesiyle ilgili şu bilgileri verdi;

 

2200 yıllık kira sözlesmesi2

* Anlaşma 58 satırdan oluşuyor. Çok ayrıntılı bir kira anlaşması.
* Yazıtın içeriğine göre kentin Gymnasium’ndaki 20 ile 30 yaş grubundaki Neoslar, Teos’lu bir vatandaştan bir miras edinmişler. Şahıs, içinde yapılar, köleler, kutsal sunak bulunan arazisini Neoslar’a bağışlamış. Neoslar da çeşitli masraflarını karşılamak ve her yıl düzenli olarak o araziden gelir elde etmek için kiraya vermişler.
* Yazıtta arazi önceden kime aitti? İçinde neler var? Hepsi anlatılmış. Bir kutsal sunaktan da söz edilmiş. Neoslar sözleşmede ‘kutsal’ olarak nitelendirilen bu araziyi yılda 3 gün kullanmak istediklerini bile belirtmişler. O dönemde de arazilerden devlet tarafından vergi alınıyordu ancak arazi ‘kutsal’ olarak nitelendirildiği için vergiden muaf tutulmuş.
* Anlaşılan arazi açık artırmayla kiralanmış. Bir tellal tutulmuş ve herkese duyurulmuş. Bazı kişiler talip olmuşlar. Daha sonra kimin kiralayacağına karar verilmiş. Kiralayanın ismi yazıtta belirtiliyor.
* Kiracının bu şartları yerine getirmesi için 1 kefil gerekiyor. Kefilin ve kefilin babasının ismi hepsi biliniyor. Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi için 6 da şahit istenmiş. 6 şahidin 3’ü kentin baş yöneticileri.

Kiracıya ceza formülü

Teos’ta günışığına çıkan yazıtın Anadolu’daki en ilginç kira yazıtı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Adak şunları söyledi:“Bu yazıt Gymnasium’un yapısını, Neoslar’ın mal sahibi olabildiklerini ve bunları kiraya çıkararak gelir elde ettiklerini gösteriyor. Bu anlamda antik dünyada başka hiçbir örnek yok. O açıdan çok ilginç. Yazıtın neredeyse yarısı ceza formülleriyle donatılmış. Kiracı zarar verirse, arazinin yıllık bakımını yapmazsa, binaları bakımsız bırakırsa ceza ödeyeceği anlatılmış. Ayrıca kiraya veren Neoslar her yıl araziyi denetleyeceklerini, arazinin verimliliğinin kesinlikle azalmamasını da yazmışlar.”

2200 yıllık kira sözleşmesi.3.

Kira sözleşmesinde iki bilinmeyen hukuki terim
Kira sözleşmesinde ilginç iki hukuki terimin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Adak, “Yazıtta iki hukuki terim var. Büyük sözlüklerde bu terimler yok. İlk defa belgeleniyor. O terimlerin tam olarak ne anlama geldiğini antik yazarları ve hukuki metinleri inceleyerek çıkarmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Anadolu’daki antik kentlerde kira sözleşmelerinin çok fazla olmadığını kaydedenr Prof. Dr. Mustafa Adak, Teos’taki yazıtın pek çok ayrıntıya yer vermesi açısından hayli değerli olduğunu söyledi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/2200-yillik-kira-sozlesmesi-gorenleri-sasirtti/

Ev sahiplerinin yasal hakları!

Ev sahibi ile kiracı arasında doğru bir iletişim kurulması ve bu ilişkide mağduriyet yaşanmaması için her iki tarafın da haklarını bilmesi gerekiyor.

Ev sahiplerinin mülkleri üzerindeki yasal hakları 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda belirtiliyor. Mülk sahibi, kendisine ve kiracısına düşen yasal yükümlülükleri yerine getirmek zorunda.

Peki, ev sahipleri hangi yasal haklara sahip? İşte ev sahiplerinin yasal hakları…

• Kiracı, kirayı sözleşmede belirtilen süre içerisinde ödemezse mal sahibi kiracıya 30 gün içerisinde kira bedelini ödemesini bildiren ihtarname gönderebilir. Bu ihtara rağmen kira ödenmez ise ev sahibi kiracıyı kiracı tahliye edilebilir.
• Ev sahibi, kiraladığı evin kiracı tarafından zarar verildiğini tespit ederse veya apartman genelinde kiracısı hakkında şikayet oluşturulursa ev sahibi kiracısını evden çıkartabilir.

 

 

• Kiracı, kira sözleşmesi bittiği zaman evi ve içindeki taşınmazları nasıl aldıysa o şekilde teslim etmekle yükümlüdür (zarar vermeden). Bu yükümlülüğü ihlal eden kiracıya ev sahibi tazminat davası açabilir.
• Ev sahibinin veya birinci derecede yakınlarının kiraya verilen eve ihtiyaçları olması durumunda ev sahibi kiracısının tahliyesini isteyebilir.
• Ev sahibi, kiracının kendi isteği doğrultusunda evde yapılan değişiklikler üzerinde maddi yükümlülüğü yoktur. Gereken ödeme kiracı tarafından sağlanır ve kiraya yansıtılmaz.

 

 

• Kira artış dönemlerinde ev sahibi kira tespit davası açabiliyor. Tabi kira artışında bulunma talebinin değerlendirilebilmesi için ev sahibinin evinin yakınında metro, alışveriş merkezi gibi evin değerini artıracak yerlerin açılması zorunluluğu gösteriliyor.
• Ev sahibinin kiracısıyla arasında 10 senenin üzerinde süren bir sözleşmesi varsa hiçbir sebep göstermeden sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebiliyor.

 

 

• İçinde kiracısı olan bir evi satın aldıysanız kira sözleşmesi ve şartları yeni ev sahibine devir olduğu için eski ev sahibi kiracısından aldığı depozitoyu yeni ev sahibine devretmelidir.
• Ev sahibi olmak için satın aldığınız evde kendiniz oturmak istiyorsanız, en baştan tapuda şerh olup olmadığını öğrenmelisiniz. Çünkü bir konutta tapuya şerh konulduysa muhtemelen 5 yıl ve üzeri vadeli bir kira sözleşmesidir ve içindeki kiracıyı bu süre içinde çıkartmanız mümkün değildir.

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-sahiplerinin-yasal-haklari/