Kiralık eviniz için en uygun kiracı kim?

Kiralık konut sayısı her geçen gün artarken, ev sahipleri güvenebilecekleri kişi ya da ailelere evlerini kiralamak istiyor. Her ev sahibi, evini kiralayan kişinin zamanında kira ödeme gücüne ve evine iyi bakma eğilimine sahip olmasını ister. 

 

Ev sahipleri için en uygun kiracıyı bulma yolları 

Evlerini gönül rahatlığıyla kiraya verebilecekleri kiracıları bulmak için ev sahiplerini de bekleyen bir “yapılacak işler listesi” var. Bu liste, aynı zamanda uzun süreli “mutlu ev sahibi-mutlu kiracı” ilişkisinde de etkili… İşte ev sahipleri için aradıkları niteliklere sahip kiracıların kararını kolaylaştıracak adımlar…

Fikir alışverişi yapın

• Evle ilgili yapılacak değişikliklerde kiracınızın fikrini almaya özen gösterin.

• Eğer kiracı eve taşınmadan duvar boyatmak, zemin yenilemek gibi bir düşünceniz varsa, evinizi görmeye gelen kiracının bu konudaki fikrini almak ya da sizin için de uygunsa bu kararı kiracınıza bırakmak evin kiralanması için başlı başına bir sebep olabilir.

 

Evinizi eşyalı gezdirin

• Boş bir evi gezmektense mobilyalı bir evi gezmek, kiracılar için daha ikna edici oluyor.

• Evinizi eşyalı kiralık daire olarak konumlamasanız bile, potansiyel kiracı adaylarına ziyaretlerinde eve istediği gibi yerleşip yerleşemeyecekleri konusunda fikir veriyor. Belki yeni kiracınız evin ölçülerine göre dekore edilmiş mobilyaları da evde tutmak isteyecektir.

 

Kira fiyatı ile ilgili teşvik edici olun

• Aradığınız özelliklere sahip bir kiracıyla tanıştığınızda, finansal teşvikler sunma ihtimalini de düşünün.

• Örneğin, peşin ödemelerde aylık kira bedelinde indirim yapmak kiracı için teşvik edici olabilir. Kiracı 6 aylık kirayı peşin ödemek isterse, aylık kira bedelinde sizin beklentinizi karşılayacak oranda bir indirim yapabilirsiniz.

• Bu tarz finansal anlaşmalar yaparken karşınızdaki kişinin kredi geçmişini araştırmanız faydalı olacaktır.

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralik-eviniz-icin-en-uygun-kiraci-kim/

İstanbul’da kira fiyatları en az artan 10 ilçe!

İstanbul’da kiralık ev arayanlar için sadece evin taşıdığı özellikler değil, daire fiyatları da ayrı bir önem taşıyor. Peki İstanbul’da kira fiyatları son 10 yılda nasıl değişti? Hangi ilçede kira artışları nasıl bir seyir izledi? Son 10 yıla bakıldığında İstanbul’da kira fiyatları en az artan 10 ilçe hangileri oldu?

 

 

Kira fiyatları 10 yılda yüzde 124 arttı

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN verilerine göre Aralık 2006 ve Aralık 2016 yılları arasını kapsayan 10 yılda İstanbul genelinde kira fiyatları yüzde 124 oranında bir artışa sahne oldu.

2006 yılının aralık ayında ortalama 100 metrekarelik bir dairenin metrekare başına kira fiyatı 6,99 TL iken, bu rakam 2016 yılında 15,67 TL/metrekareye yükseldi.

 

Zeytinburnu’nda 10 yılda kira fiyatları yüzde 196 arttı

REIDIN verilerine göre İstanbul ilçelerinin 10 yıllık kira fiyatlarına bakıldığında, en yüksek kira fiyatı artışı yaşanan ilçe yüzde 196 ile Zeytinburnu oldu.

Zeytinburnu’nu yüzde 176’lık artışla Gaziosmanpaşa ve yüzde 172’lik artışla Sarıyer takip etti.

 

 

İstanbul’un 10 yılda kira fiyatları en az artan 10 ilçesi

İşte, Aralık 2006-Aralık 2016 yıllarını kapsayan 10 yıl içerisinde İstanbul’da kira fiyatları en az artan 10 ilçe…

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-kira-fiyatlari-en-az-artan-10-ilce/

Emlakta “yaz sezonuna” hazır mısınız?

İlkbaharı yaşadığımız ve yaz aylarına yaklaştığımız bu dönem emlak sektörü de canlanmaya başladı. Yeni evlenecek çiftlerden üniversite öğrencilerine ve hatta yazlık ev sezonunu açacaklara kadar satılık veya kiralık yeni bir ev arayışının artış gösterdiği bu mevsimler emlak sektöründe hareketliliği beraberinde getiriyor. 

 

Ev satışında yaz mevsimi tüyoları 

Peki emlakta yaz sezonuna nasıl hazırlanmalı? İşte yaz sezonu ile birlikte artan ev talebini karşılamanın 4 yolu…

1) Satacağınız evi yaza hazırlayın

• Portföyünüzdeki evlerin bahçe ya da havuzu varsa temizlenmesi, havalandırma sisteminin kontrol edilmesi gibi yaza hazırlık işleri yapılabilir.

• Satışa ya da kiraya çıkardığınız evin her zaman temiz ve düzenli görünmesine dikkat edin. Bu konuda ev sahiplerine tavsiyeler verin. Hatta eşyaları evi daha büyük gösterecek şekilde düzenlemesini de sağlayabilirsiniz.

• Eğer sattığınız ya da kiraladığınız ev ikinci el ise, evde tamir edilmesi gereken yerleri ev sahibine iletebilirsiniz.

 

2) Fotoğraflarınız ve ilanınız profesyonel olsun

• Ev satın almak ya da kiralamak isteyenlerin yüzde 60’nın ev ilanında ilk önce fotoğraflara baktığını biliyor musunuz? Peki ilandaki profesyonel fotoğrafların sizi satışa yüzde 39 daha fazla yaklaştırdığını söylesek? Bu nedenle satışa veya kiraya çıkardığınız evin ilanının emlak arayışında olanların ilgisini çekecek düzeyde olması önemli.

• Bu soruların cevapları için “Evin fotoğrafı satış fiyatını ne kadar artırır?” haberimize ve Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’ın “Ev arayanlar hangi ilanları tıklar?” önerilerine mutlaka göz atın.

3) Randevuları gündüz saatlerine verin

• Satmak ya da kiralamak istediğiniz evin aydınlık olması her zaman avantaj sağlıyor.

• Evin doğal ışık alması ya da aydınlatmasının iyi olması evi daha geniş gösteriyor.

• Alıcılara ev ziyareti için randevuyu gün ışığı için en doğru saatlerde vermeyi unutmayın! Bu durum potansiyel alıcıları ya da kiracıları olumlu olarak etkiliyor.

 

4) Evin fiyatını belirleyin 

• Yaz aylarında konutta arz arttığı için gayrimenkul fiyatlarında da artış görülüyor.

• Evin kira fiyatı belirlemek için bölgedeki kira fiyatlarına göz atabilirsiniz. Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.comBölge Raporu” uygulamasıyla kolayca evin bulunduğu lokasyondaki benzer dairelerin kira fiyatlarına ulaşabilirsiniz.

• Peki evin satış ya da fiyatı nasıl belirlenir? Evin satış fiyatını belirlerken, kira bedeli üzerinden ilerleyebilirsiniz. Kira bedeli ile satış bedeli arasında ortalama 200-220 kata arasında değişen bir oran söz konusu oluyor. Yine Zingat.com üzerinden “Evimin Değeri” ya da “Bölge Raporu” uygulamalarıyla kolayca evin satış değerini öğrenebilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlakta-yaz-sezonuna-hazir-misiniz/

Kiracılar hangi masrafları kira fiyatından düşebilir?

Baharın son ayları ve yaz mevsimi, kiralık evler ve satılık evler için emlak piyasasının canlandığı, taşınma hareketliliğinin en çok yaşandığı dönem… Özellikle kiralık ev arayanlar için maraton başladı!

Kiralık ev tutulduğunda nakliye, depozito, komisyon, ev tadilatı gibi birçok masrafla da karşılaşılıyor. Peki, ev tadilatında tüm masrafları kiracı mı karşılamalı? 

 

Kiracılar hangi masrafları kira fiyatından düşebilir?

Birçok kiracı sahip olduğu yasal hakları bilmediği için ev sahibiyle sorunlar yaşayabiliyor. Ancak kanunlar kiracılara bu konularda sorun yaşamamaları için bazı haklar tanıyor. İşte kiracı olarak taşındığınız evde kiradan düşebileceğiniz masraflar…

 

• Apartmandan kaynaklanan sorunlarda masraflar genelde ev sahibine aittir.

• Örneğin boya, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda giderler ev sahibine aittir. Ancak kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak bir anlaşmayla kiracı bu masrafları kendi üstlenip kira bedelinden düşebilir. Bu konunun kira sözleşmesinde belirtilmesi zorunlu değildir. Karşılıklı anlaşmayla bu tip konular çözüme kavuşturulabilir.

• Yeni taşınılan bir evde eğer tadilat gerektiren durumlar varsa bunu genelde ev sahibi karşılar. Eve taşınmadan önce kiracılar yapılması gereken tadilatları ev sahibiyle konuşup bunların halledilmesini talep edebilir.

• Eğer kiracı eve taşındıktan sonra bir takım sorunlar olursa bunu kiracı kendi cebinden karşılayıp kiradan düşebilir. Bu yasal bir durumdur. Örneğin tesisatın patlaması, kombinin bozulması gibi durumlarda kiracı ev sahibine sormaksızın gerekli tadilatı yaptırıp, faturalarını ev sahibine vererek kiradan düşebilir. Eğer ev sahibi bu tadilatları yapmayı reddeder ve kiracının kendisinin halletmesini söyleyip kiradan düşmeyeceğini söylerse, kiracı mahkeme yoluyla bu durumu çözebilir. Bu konularda kanun her zaman kiracının yanındadır.

 

Evdeki hangi masraflar kiradan düşülmez?

Bazı durumlarda masraflar kiradan düşülmeyebilir. Kiracı olduğunuz evde keyfi olarak tadilat yaparsanız ya da evde boya yaptırmak isterseniz masraflar size ait olur.

İsteğe bağlı olarak yapılacak hiçbir masraf ev sahibine yükümlülük getirmez. Ayrıca ev sahibinin izni olmadan bu işlerin yapılması da doğru değildir ve kiracı ile ev sahibi arasında sorun yaşanmasına neden olur. Devamında ev sahibi kiracıyı evden çıkartıp maddi tazminat davası açabilir.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiraci-hangi-masraflari-kiradan-dusebilir/

İstanbul’da ilçe ilçe kira fiyatları!

İstanbul’da kiralık ev fiyatları yükselişini sürdürüyor. Son altı aylık kiralık ev fiyatlarına göre kiralarda artış yüzde 35’e ulaştı. Peki İstanbul’un hangi ilçesinde ev kiraları 2015 yılından 2016’ya ne kadar arttı? 

İşte ilçe ilçe İstanbul 2016 kira fiyatları listesi


 

6 ayda kira artışı yüzde 35 

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul’da kira fiyatlarındaki yükselişle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Şehrin bilinen merkezlerinde son 6 ayda ortalama yüzde 35’lere varan kira artışları oldu. Bu durum toplu konut bölgelerindeki hareketi dolayısıyla o bölgelerde de talepten doğan fiyat artışlarını da beraberinde getirdi. Örneğin Beşiktaş’ta yılın ilk çeyreğinde 2 bin 400 TL’ye kiraya verilebilen 100 metrekare büyüklüğünde bir dairenin fiyatı bugün 3 bin 800 TL’ye kadar çıkabilirken, Halkalı’da 700 TL olan bir gayrimenkul minimum 950 TL’den kiraya verilebiliyor. ”

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-ilce-ilce-kira-fiyatlari/