Parmak Yaralanmaları

SIKIŞAN YÜZÜKLERİ ÇIKARMA
Bazen de bir yüzük parmakta sıkışır. Yüzüğü su ve sabun kulla­narak çıkartamıyorsanız soldaki şekilde gösterilen yöntemle çıkart­mayı deneyebilirsiniz. Parmağınız aşırı derecede şiştiyse yüzüğün kesilerek çıkartılması için hasta­nenin acil servisine başvurun.

Balık Oltası ile Yaralanmalar
Göze ya da yüze girmiş olan bir balık oltasını kesinlikle hareket ettirmeyin; çıkartılması için hemen tıbbi yardım alın. Deriye saplanmış olan bir balık oltası bir doktor tarafından çıkarılmalıdır. Uzak bir yerdeyseniz ve yakınlarda doktor yoksa oltayı aşağıdaki talimatları izleyerek çıkartın.

Olta dokunun derinliklerine kadar girmişse aşağıda çok çengelli oltalar ile ilgili verilen talimatları izleyin. Çok çengelli balık oltasının bir doktor tarafından çıkartıl­ması gerekir. Ancak bu mümkün değilse oltanın gövdesindeki gözü kesin ve sonra da oltanın gövde­sini yaraya doğru itin. Çengeller çıkıp kerpeten ile alınabilene kadar oltanın yolunu izleyin. Bu bölgeye bol su çarpın, su ve sabun ile yıkayın ve gazlı bezle sarın.

Doğumlarda İlk Yardım

hamile2

Doğumdan önce ve doğum sonrasında vajinadan kanlı bir sıvı geldiğini görebilirsiniz; bu da normaldir.

Anında bakım: 112’i arayın ya da aratın. Geniş, naylon bir örtü ya da naylon duş perdesi yayın ve sıvıları emmesi için üzerine çarşaf, havlu ya da gazete yerleştirin. Kadına bacakları ayrık şekilde buraya uzanması için yardım edin ve arkasını yastıklarla destekleyin. Doğum sırasında kadın öne doğru uzanmak ve dizlerini tutmak ya da çömelmek veya yan

yatmak isteyebilir. En rahat pozis­yona karar vermesine izin verin. Bebeğin kafası vajinal açıklıkta göründüğünde doğum gerçek­leşmek üzeredir. Bebeğin kafasını çekerek doğumu aceleye getir­meyin. Kadının bebeği dışarı çıkar­masına izin verin. Genelde bebek doğarken yüzü aşağı ya da yukarı doğru bakıyordur.

Bebeğin başı vajinadan çıkar çıkmaz iki parmağınızı kafanın en üst yanına koyun ve boyun bölgesinde göbek bağının halka­sını hissetmeye çalışın. Bu, küçük parmağınızın kalınlığındadır.

Bu halkayı hissedebilirseniz iki parmağınızla tutun ve bebeğin kafasından hafifçe çekin Bebeğin kafası o sırada bir tarafa dönmeli ve omuzlan dışarı çıkma­lıdır. Bebeğin başını ve omuzla­rını destekleyerek doğuma yardım edin; ama çekmemeniz gerektiğini unutmayın. Dikkatli olun; bebek kaygan olabilir. Bebeğin ağzını ve burnunu kaplayan bir zar varsa teiniz bir bez ile hafifçe silerek temizleyin. Vücuttaki beyazımsı tabakaya dokunmayın.

BOĞULMA
Boğulmakta olan biri içgüdüsel olarak boğazını tutar. Ayrıca kişi panikleyebilir, rengi maviye dönebilir ya da bilinci kapana­bilir. Kişi öksürebiliyor ya da konuşabiliyorsa hava alıyor demektir. Hiç bir şey yapıl­mamalıdır.

Anında bakım: Kişi öksüremiyor ya da konuşamıyorsa nefes borusunu tıkayan nesneyi çıkartmak için Heimlich manev­rasına başlayın. Heimlich manevrası, diyaframı ciğerlere doğru zorlayarak suni bir öksürük yaratır.

Öksürüyorsanız ve yalnızsanız karnınıza bastırarak Heimlich manevrasını uygulayabilirsiniz. Ya da bir sandalyenin arkasına, parmaklıklara ya da bir tezgaha dayanarak buraya doğru nesneyi dışarı çıkaracak kadar büyük bir güçle bastırın.

Kalp Krizinde İlk Yardım

kalp

Anında bakım: Birisinden yardım çağırmasını isteyin ya da kişinin acil yardıma ihtiyacı yoksa siz 112’i arayın. Bilinci açıksa kişiyi yatırın. Boyun çevresindeki dar giysileri.çıkartın, kişiyi sıcak tutun ve rahatlatmaya çalışın.

Nitrogliserin gibi bir kalp ilacı taşıyıp taşımadığım sorun. Kişiye ilacı alması için yardım edin. Bir aspirini çiğneyip yutmasını, sonra da su içmesini sağlayın. Aspirin kanı sulandırıp kalbin daha fazla kan almasına yardımcı olur. Kişiye yiyecek ya da içecek hiç bir şey vermeyin. Tıbbi yardım gelene kadar kişinin yanından ayrılmayın. Takviye oksijen varsa kullanın.

Elektrik Şoku

ilkyardim

Yüksek voltajlarda kişi havaya savrulabilir ve kafa, boyun ve sırt yaralanmaları geçirebilir. Yüksek voltajlı elektrik yerde de iletilebilir. Ayaklarınızda karın­calanma hissediyorsanız elektrik kesilene kadar bu bölgeden uzaklasın.

Anında bakım: Yardım istemesi için birilerine seslenin ya da siz 112’i arayın. Güç kaynağının kapatıldığından emin olana kadar herhangi bir şekilde kişiyi hareket ettirmeye ya da kişiye dokunmaya çalışmayın. Sonra da ağaç dalı, süpürge sapı ya da kuru bir tahta kullanarak kişiyi elektrik kayna­ğından uzaklaştırın.

Havayolunu, nefes almayı ve kan dolaşımını. kontrol edin. Kanama olup olmadığına bakım ve tıbbi yardım gelene kadar kişinin yanından ayrılmayın. Yara sızlıyorsa üzerine sargı bezi koyabilirsiniz.

Sırt ve Boyun Yaralanmaları

nabız

Suda baygın yatan (kişi dalarken kaza geçirmiş olabilir), yüksekten düşmüş ya da araç veya bisiklet çarpışmasına maruz kalmış birini gördüğünüzde boyun, sırt ya ayaklarda karıncalanma ile kolla da kafa yaralanmalarından kesin­likle şüphe edebilirsiniz.
Kişinin bilinci yerindeyse boyun tutulması ya da ağrısı, baş ağrısı, sırt ağrısı, ellerde ve bacaklarını hareket ettire­meme gibi belirtiler görülebilir. Anında bakım: Birilerinden yardım çağırmasını isteyin ya da kişinin acil yardıma ihtiyacı yoksa siz 112 ‘i arayın. Hava yolunu, nefes almasını ve kan dolaşımını kontrol edin.