Reçetesiz İlaçların Yan Etkileri

İlaç etkileşimleri riskini azaltmak için doktorunuza aldığınız bütün reçeteli ve reçetesiz ilaçlan bildirin.

Reçetesiz olanlar da dahil olmak üzere bütün ilaçların yan etki ya da olumsuz reaksiyon yaratma riski vardır. Bu etkiler genelde baş ağrısı, mide bulan­tısı ve uyuşukluk gibi hafif belir­tilerdir. Ancak beklenmeyen ya da ciddi bir belirti (döküntü ya da kurdeşen, kanama, güçsüzlük, uzun süreli kusma, görme ya da duyma zayıflığı gibi) gözlenirse doktorunuza başvurun. Reçetesiz ,ilaçlan kullanmadan önce prospektüsü okuyun; endişeleriniz varsa doktorunuza danışın.

Siz ya da ailenizden biri reçetesiz ilaç kullandığında etkilerine dikkatle gözleyin. Reçetesiz ilaçların birçoğu, sadece kısa süreli kullanımı için olduklarına dair bir uyarı taşır. Ama çoğu insan bu uyarıyı görmezden gelir ya da dikkate almaz. Örneğin uykusuzluk hastalığı olanlar her t gece reçetesiz uyku ilacı alabi­lirler; bu da uzun vadede tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

Farklı bileşenlerden oluşan reçetesiz ilaçlan kullanırken özellikle dikkatli olun. Bir bileşenin içerikleri ne kadar fazlaysa, etkileşim ya da yan etki riski de o kadar büyüktür.

Bazı reçetesiz soğuk algınlığı ilaçlarında dört ya da beş farklı bileşen bulunur. Reaksiyon göste­rirseniz buna hangi bileşenin neden olduğunu bilemeyebilirsiniz. Genellikle probleminizi etkili tek bir bileşeni olan bir ilaçla tedavi etmeniz yerinde olur.

Aynı anda alınan iki ya da daha fazla ilaç etkileşim göste­rebilir ve diğerlerinin vücut­taki işlevini etkileyebilir; bu, hem reçeteli hem de reçetesiz ilaçlar için geçerlidir. Örneğin mide ekşimesini önleyen ilaçlar reçeteli kan sulandırıcı ilaçların çok yavaş emmesine neden olurken aspirin de bu tür ilaçların kan sulandırma etkisini büyük oranda artırır. Soğuk algınlığı ya da alerji için kodundan antdıistaminik ilaçlar anestetik daçlann, uyku ilaçlarının, sakinleştiricilerin ve bazı ağrı kesicilerin yatıştırıcı etkisini artınr.

Asetaminofen, özellikle günde iki kadehten fazla içki içiyor­sanız, alkolle birlikte alınmama­lıdır. Uyuşukluğa neden olabilecek soğuk algınlığı ilacı gibi başka bir merkezi sinir sistemi ilacı kulla­nıyorsanız hiç bir şekilde alkol almamanız gerekir. Alkol kendi başına merkezi sinir sistemini uyuşturur. Alkol kullanıyorsanız ve merkezi sinir sistemini bastıran bir ilaç kullanıyorsanız fiziksel perfor­mansınız, muhakeme yeteneğiniz ve farkındal durumunuz etkenidir.

Reçeteli İlaçların Yan Etkileri

yan

Aktif Bileşen İlaçtaki maddelerin ismi (isimleri)

Kullanım Alanı İlacın tedavi edebile­ceği belirtiler ya da rahatsızlıklar

Uyarılar
1  İlacınızı kesinlikle kullanmamanız gereken durumlar (bu örnekte yoktur)
2 Diğer gıdalar ya da ilaçlarla etkile­şimleri
3 Yaygın yan etkiler
4 Bu ilacı kullanmayı kesmeniz gerek­tiğini gösteren ciddi yan etkiler (bu örnekte yoktur)
5 Hamileyseniz ya da emziriyorsanız karşılaşabileceğiniz olası problemler
6 Çocuklar ilacı yutarsa yapmanız gerekenlerle ilgili uyarılar
Talimatlar: Farklı yaş gruplarından insanların ilacı nasıl kullanacakları

Diğer Bilgiler: İlacı bozulmadan nasıl saklamanız gerektiği gibi bilgiler

Aktif Olmayan Bileşenler: Aktif bileşenleri renklendirmek ya da bir arada tutmak için kullanılan maddeler.ancak bazıları kalıcıdır. Bütün yan etkiler, ilacı aldıktan sonraki ilk birkaç günde çıkmayabilir. Bazdan ilacı aylar ya da yıllarca kullan­dıktan sonra ortaya çıkar ve siz ilacı bırakana kadar da belirti vermezler.

Doktorunuz ve eczacınız yan etkilerin birçoğunu bilir. Dokto­runuz, sizin aldığınız ilaçla ters etkileşime girebilecek yeni bir ilaç yazmadan önce, size reçeteli ya da reçetesiz başka ilaç alıp almadığı­nızı sormalıdır. Doktorunuz size bunu sormazsa aldığınız bütün ilaçların listesini ona gösterin.

Doktorunuz ya da eczacınız, belirli bir ilaç alırken yaşayabi­leceğiniz en yaygın yan etkiler konusunda sizi bilgilendirmelidir. Ancak herkesin ilaçlardan farklı şekilde etkilendiğini ve ilaçların bir sürü yan etkileri olabilece­ğini, dolayısıyla da olası bütün yan etkilerin belirtilmemiş olabileceğini unutmayın.

Eczacınızın, ilaçlarla birlikte size vereceği basılı materyalleri okumanız önemlidir. Böyle bir materyal yoksa eczacınıza olası yan etkileri sorun ve bunları sizin için yazmasını isteyin.
Ayrıca bir yan etkinin tedavi için ilaç kullanılan sağlık durumuna hiç bir şekilde benzemeyebileceği de unutulmamalıdır.

Örneğin bir kan basıncı ilacı depresyona neden olabilir ya da idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için kullandığınız antibiyotik, döküntüye neden olabilir. Bir ilaç almaya başladıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkan yeni bir sağlık sorunu, o ilacın bir yan etkisi olabilir. Bu durum özellikle yanlış yere yaşlılığa bağlanan kafa karışıklığı, yorgunluk, dengesizlik ya da dikkatsizlik gibi belirtilen görülen yaşlılarda geçerlidir. Yeni ortaya çıkan bir belirtiyi ilacın yan etkisi olarak değerlendirin ve bu konuyu doktorunuzla görüşün.

Yan etkiler sizi rahatsız ediyorsa ya da günlük hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa ilacı almayı kesmeyin. Ama bu durumu doktorunuza anlatın. Birçok insan bir sonraki doktor kontrolünü bekler ve gereksiz yere eziyet çeker. Doktorunuz başka bir ilaç kullanmanızı ya da dozunuzu değiştirmenizi önerebilir.

Hiçbir zaman doktorunuza danışmadan size önerilenden daha fazla ilaç kullanmayın. Daha fazla ilaç almak hastalık belirtilerini daha hızlı iyileştirmez ve ciddi yan etki risklerini artırabilir.