ALS Ne Demek? ALS Nedir?

ALS yani Amyotrofik lateral skleroz açılımı taşıyan hastalık, motor nöron hastalığı olarak da bilinen, insev vucudunda, omurilik ve beyin sapı üzerinde nöron kaybından dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır.

İlk olarak kaslarda nükseden hastalık, bacak, kol, ağız bölgesi, sırt vb noktalarda başlayarak ilerler. Hastalık ile yaşama süresi maksimum 3-5 yıldır.

ALS Hastalığına yakalanan ünlüler:

  • Lou Gehrig
  • Stephen Hawking
  • David Niven
  • Don Revie
  • Dieter Dengler
  • Charles Mingus
  • Fokko du Cloux
  • Mao Zedong
  • Sedat Balkanlı 

Dünya çapında Justin Belieber,Bill Gates, Mark Zuckerberg vb isimler hastalığa destek verirken, Türkiye’ den de önemli isimler bu desteğe katılmakta.

Alzheimer aşısı geliyor

Unutmayın, 2015 yılından önce Alzheimer tedavisinde çok önemli bir adım atılmış olacak…

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, “Alzheimer aşısı adına yapılan çalışmalar yolunda giderse, 2015 yılından önce Alzheimer tedavisinde çok önemli bir adım atılmış olacak” dedi.

Şahiner yaptığı yazılı açıklamada, unutma halleriyle başlayan ve gittikçe daha ağır bir şekilde seyreden Alzheimer hastalığına yakalanan hasta sayısının, son yıllarda arttığını söyledi ve Türkiye’de hala 500 bin Alzheimer’lı hasta olduğunu ifade etti. Alzheimer’a karşı son yıllarda geliştirilen bir aşının, tedavide başarılı sonuçlar almada ilk adımları oluşturduğunu ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, “2008 Dünya Alzheimer Kongresi’nde aşının yan etki yapmadan beyinden hatalı proteini temizlediğine dair ilk sonuçları bilimsel dünyaya sunuldu. Ancak bu proteinin temizlenmesi ile hastalığın bulgularının nasıl değiştiği konusu, için bir süre daha beklemek gerekiyor ve yeni araştırmalara gereksinim var. Eğer her şey yolunda giderse 2015 yılından önce Alzheimer tedavisinde çok önemli bir adım atılmış olacak” dedi.
“TÜRKİYE’DE 2050’DE 3 MİLYON ALZHEİMER HASTASI BEKLENİYOR”
Tüm dünyada ortalama insan ömrünün uzamasıyla, Alzheimer tanısının da göreceli olarak daha fazla koyulduğunu ifade eden Şahiner, Türkiye’de bugün 500 bin civarında hasta var ve bu hastalardan 100 bin kadarı ilaç tedavisi görüyor. Yaşlı nüfusun artması ile birlikte bu sayının 2050 yılında 3 milyon civarına ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Şahiner, “ABD’de ise 2050 yılında 20 milyon Alzheimer hastası olacağı varsayılırken, bugün, ABD Alzheimer hastalarının bakım masrafları için 100 milyar USD harcıyor, gelecekteki maliyeti hesaplamak oldukça güç” dedi.