Franchise Ne Demek? Franchise Nedir?

İngilizce kökenli franchise kelimesi Türkçede hak, imtiyaz, ayrıcalık, muaf olmak gibi anlamlara karşılık gelir. Her hangi bir konumdan dolayı her hangi bir olay veya durum karşısında imtiyaz sahibi olmak, ayrıcalıklı olmak franchise olarak nitelendirilir. Türkçede pek kullanılmayan bu sözcüğe ticari ilişkilerde rastlamak mümkündür. Örneğin; Osmanlı İmparatorluğu tarihin bir döneminde Avrupa’da birlik sağlanamasın diye Fransa Krallığına Osmanlı topraklarında bazı ticari imtiyazlar vermiştir. Bu imtiyazlar; ticari gümrük ücretlerinin düşüklüğü, yatırım kolaylığı, mal vergisi düşüklüğü ve benzeri şekillerdedir. Bu durum franchise diye nitelendirilebilir. Ayrıcalık ve imtiyazdan taşıdığı anlam bakımından biraz ayrı duran muaflık kavramı ise zorunlu olmamak, bağımlı olmamak, belli bir konuda özgür olmak anlamları içermektedir.

 

Hukuk Ne Demek? Hukuk Nedir?

Hukuk ne demek? Hukuk nedir?

Arapça kökenli hukuk kelimesi Türkçede toplumu düzenleyen devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların tümü anlamına karşılık gelir. Yasalar tarafından vatandaşa tanınan imkanlara hak denir. Hukuk terimi adalet terimi ile sıkı bir anlamsal ilişki içerisindedir. Bu konuda ki temel sav şu yöndedir; toplumsal adaleti sağlamanın yolu gelişmiş bir hukuk sistemine sahip olmaktır. Hukuk temelde mülkü ve mülk sahibini korumak üzerine şekillenmiştir. İnsani ilişkilerin boyutlarını ve sınırlarını belirlemek için geliştirilmiştir. Bir mülkiyet kime aittir, mülkiyetin kullanım hakkı ne şekilde gerçekleşir, insanın insanla olan hukuku ne derecede olmalıdır, insanın tüzel olan ile hukuku ne derecede olmalıdır bütün bu saptamalar hukuk sistemi tarafından yapılmaktadır. Devletlerin hukuk sitemleri birbirinden farklılık gösterebilir. Örneğin; ABD’nin bazı eyaletlerinde idam cezası var iken Türkiye’de böylesi bir cezai yöntem bugün için yoktur.

Anayasa Ne Demek? Anayasa Nedir?

Kökeni Türkçe olan Anayasa, bir devletin yöneticiliğini belirleyen,kişinin hak ve özgürlüklerini düzenleyen, devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirleyen, yazılı, bazılarında ise yazısız genel kabul görmüş, bir hukuk sistemi içerisindeki en ”üstün” yasa konumunda olan, kurallar dökümanıdır. Türkiye’de ilk anayasa 1876’da yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Yürütme,yasama ve yargı güçleri ve ilişkileri anayasa üzerinden belirlenmiştir.
Yasama; Temel görevi yasa çıkartmaktır.
Yürütme; Var olan yasaları yürütmekle beraber yeni yasalarda çıkartmaktadır.
Yargı; Yasaların uygulanmasıyla ilgili davalarla ilgilenir.