Göz Sulanması

Gözyaşı kanalının tıkanması nadir görülür ancak durum, kanalın bakterilerden enfekte olmasına varabilir, bu da enfekte olmuş kanalın yakınlarında, burunda şişkinliğe yol açar. Genellikle antibiyotik içeren göz damlaları veya haplarla tedavi edilir.

Göz SulanmasıSinüzit beliritisi olarak veya göz kuruluğundan ötürü göz sulanması olabilir. Birçok kişide, göz sulanmasının sebebi bilinmez. Israrla sulanan gözleriniz varsa doktorunuzla görüşünüz. Tıkalı göz yaşı kanalınız varsa, yeni bir kanal açtırmak için ameliyat gerekebilir.

Kimi bebeklerde doğuştan gözyaşı kanalı doğuştan tıkalıdır ve bu da gözün sulanmasına yol açar. Genellikle, sulanma çocuk 9 aylık olunca kendiliğinden geçer. Eğer geçmezse, kanalı açmak için küçük bir ameliyat gerekebilir. İleri vakalarda, ameliyatla, sıvıyı drene edebilmek (boşaltabilmek) için yapay bir kanal yaratılabilir.

Iskemik Optik Nöropati

İki çeşit iskemik optik nöropati vardır: Arteritik olan ve arteritik olmayan.

Arteritik olan türünde, optik sinire giden atardamarlar iltihaplanır. En sıklıkla 65 yaşın üstünde kişilerde görülür. Görme kayıbına ek olarak, bu geçici arteritler, belirtilerdir. Tedavisi, optik sinir iltihabını azaltacak kortikosteroid ilaçlar ve kan damarlarının çevrelenmesidir.

Arteritik olmayan türünde ise en bilinen belirti, görme azalma­sıdır. Şeker hastalığı ve kan basın­cıyla birleşebilir. Bilinen bir tedavi şekli yoktur ancak, şeker hastalı­ğının ya da yüksek kan basıncının tedavisi hastalığı önleyebilir.

Renk Körlüğü

Daha sık görülen, kalıtımsal olanıdır, burada retinadaki konik hücrelerden (retinadaki ışığa duyarlı hücre) biri eksiktir ya da konik hücrelerin kendisi özürlüdür. En sık görülen renk körlüğünde, insanlar, yeşili kırmızıdan ayıramaz.

Renk körlüklerinin çoğu X kromozomundaki kalıtsal bir kusurdan kaynak­lanır; her ne kadar kadınlar kusuru taşıyıp çocuklara geçirebilse de; kadınlara oranla erkeklerde daha çok rastlanır. Edinilmiş renk körlüğü, retina veya optik sinirde oluşan bir hasar veya rahatsızlığın sonucu olarak oluşur. Bu hastalığı olan kişilerin birçoğu, bir başka­sının renk ayrımını sorgulayana (çoraplarının renklerinin birbirini tutmadığını belirtmesi gibi) ya da renk görme testi yapılana kadar, hastalıklarının farkında olmazlar.

t_renkler

Kalıtımsal renk körlüğünün tedavisi yoktur; hastalık sonucu oluşan renk körlüğü ise altında yatan soruna yönelik tedavi edile­bilir.

Ectropion (Ektropion)

Ektropionun asıl sebebi, alt göz kapağında bulunan ve kapağın göze yakın durmasını sağlayan kasların ve liflerin gevşemesidir; yaşlı kişilerin gözlerinde en sık görülen durum budur. Ektropion, alt kapağı aşağı çeken durumlarda da oluşur, örneğin sıkışmış yaralı dokular oluşması durumunda ya da yüz sinerlerinde oluşan bozukluklarda karşılaşılır.

Tedavi edilmeyen ektro­pion, mukozanın boşalmasına yol açabilir ve bu da kabuklanma, iltihaplanma, görme bozukluğu ve uygun olmayan nemlenmeden ölürü korneanın zarar görmesine sebep olur.

Nemlenmeyi yeniden oluştu­rabilmek için, doktorunuz yapay gözyaşı ya da nemlendirici merhemler önerebilir. Veya, alt göz kapağını doğru konumuna getirebilmek için ufak bir cerrahi müdahele önerebilir; bu müdahele, ayakta tedavi şeklinde, lokal anesteziyle yapılır.

Bilgisayarlar Ve Göz Yorgunluğu: Dr. Bajart’tn Tavsiyesi

Cevap: Bilgisayarla çalışmak gözlerinizi yormaz. Ancak, bilgi­sayar ekranına uzun süreler boyunca bakan birçok kişi, daha az göz kırpar. Bir araştırmaya göre, bilgi­sayarla çalışan kişilerin normalden üçte bir daha az göz kırptıkları saptanmıştır.

yor

Göz kırpmak, nemlen­meyi sağladığından, bilgisayarda çalışmak, gözlerinizin kuru olduğu ve tahriş olduğu hissini verir, bu da göz yorgunluğu ya da yorgunluk hissetmenize sebep olur. Kısa molalarla gözlerinizi dinlendirin ve birçok kez göz kırpın. Bilgisayarınızdan, uzaktaki nesnelere bakın ve göz yorgunluğunu rahatlatın. Uzun sürecek bilgisayar çalışmasının öncesinde ve esnasında, yapay gözyaşı kulllanmayı ihmal etmeyin.