Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı ameliyatı olmadan önce, gözlerinizin sağlıklı olduğundan ve ameliyatın kuru göz rahatsızlığı gibi mevcut herhangi bir göz rahatsızlığını etkilemeyeceğinden emin olmak için gözlerinizin bir göz doktoru tarafından muayene edilmesini isteyebilirsiniz. Bir göz dokto­runuz yoksa plastik cerrahınız göz kapaklarınızı muayene edecek ve gerekirse sizi bir göz dokto­runa yönlendirecektir. Plastik cerra­hınız; tiroid hastalığı (tiroid bezinin aşırı çalışması), şeker hastalığı (diabetes mellitus), böbrek hastalığı ya da konjestif kalp yetmezliği gibi göz dokusunda değişik­liğe neden olan herhangi bir kronik rahatsızlığınızın olup olmadığını soracaktır.

goz-kapagi-estetigi

PROSEDÜR
Çoğu blefaroplasti ameliyatı, rahat­lamanızı sağlamak için bir sakinleş­tirici eşliğinde lokal anestezi kullanılarak ayakta tedavi bazında gerçekleştirilir. Üst ve alt gözkapaklan ameliyattan 1,5 ila 2 saat arasında sürer. Üst göz kapağı ameliyatlannda cerrah, göz kapağı çizgilerinize insizyon (keşi) yapar. Göz altı torbalan ve alt göz kapağı ameliyatlannda ise, insizyon kirpik­lerinizin hemen altına yapılır. Fazla deri ve yağ çıkarılarak insizyon çok ince sütürlerle kapatılır.Gözaltlarınızda fazla yağdan kaynaklanan ancak deri çıkarılma­sını gerektirmeyen torbalar varsa, cerrahınız transkonjunktival blefaroplasü yapabilir. Bu girişimde keşi alt göz kapağının içinden yapılır; yağ çıkartılır ve keşi kapatılır; görünen bir yara izi kalmaz.

İYİLEŞME SÜRECİ (NEKAHAT DÖNEMİ) VE KOMPÜKASYONLAR
İnsizyonlar kapatıldıktan sonra, gözleriniz sarılmayacak fakat göz kapaklarınız antibiyotik bir merhemle nemlendirilecektir. Anestezinin etkisi azaldıkça, göz kapaklarınızda ağrı hissedebilir­siniz. Anestezinin etkisi tamamen geçtikten sonra eve gidebilir­siniz. Şişmeyi en aza indirgemek için hafif baskı uygulayarak soğuk kompres yapınız ve birkaç gün başınızı yukarıda tutunuz. Bir süre bulanık görebilirsiniz ve merhem,  gözyaşı ve kandan dolayı göz kapaklarınız yapışkan olabilir. Yaklaşık 10 gün şişme ve morarma görülebilir; ancak bu, 6 hafta içinde tamamen geçmelidir.

İlk birkaç hafta; fazla gözyaşı, ışığa hassasiyet, insizyon (keşi) yerlerinde uyuşukluk ve görüşü­nüzde bulanık görme gibi geçici değişiklikler de olabilir. İnsizyon yerlerindeki kızarıklığın geçmesi ve normal rengini kazanması birkaç ay alabilir. Skarlaşmayı (iz oluşumunu) en aza indir­gemek için bu bölgeyi güneşten koruyunuz. Kontakt lensleriniz varsa, doktorunuz bunları bir ay kadar kullanmamanızı isteyebilir.

Hemen hemen tüm vakalarda blefaroplastide yapılan insizyonlar, 3 ila 6 ay sonra neredeyse fark edilemeyen yara izlerine dönüşür. Nadir olarak görülen çoğu ciddi komplikasyon kanamadan kaynak­lanır. Eğer gözün arkasında kan birikirse, bu optik sinire (görme sinirine) baskı yaparak görme kaybına neden olabilir. Ameli­yattan sonraki ilk 48 saat içinde, görüşünüzdeki herhangi bir değişiklik ya da göz çevrenizdeki herhangi bir belirgin asimetrik şişme konusunda tetikte olunuz. Endişelenirseniz hemen plastik cerrahınızı arayınız.

Göz Kapağı Sarkması

Bu durumun kalıtsal olduğu düşünülmektedir. Doğuştan olan göz kapağı sarkması sadece bir gözde olur. Göz kapağı sarkmasıyla doğan bebeklerin, görme bozukluğunun ilerlemesini durdurabilmek için, ameliyat olmaları gerekir.

Göz kapağı sarkması, yetiş­kinlerde, yaşın normal bir sonucu olarak, göz kapağı kasının gücünü ve kuvvetini yitirmesi sonucu, ortaya çıkar. Bunun yanında, bir rahatsızlık sonrasında veya kaldı­rıcı kası hareket ettiren sinirin ya da kasın kendisinin zarar göreceği bir hasar sonrasında da ortaya çıkabilir.

eyes_by_a_l_i_n_a1

Sarkmaya sebep olan rahatsız­lıklar, çizgili kas hastalığı (myasthenia gravis), şeker hastalığı (diabetes mellitus), felç veya kasın zayıflamasına sebep olabilecek herhangi bir durumdur. Hasar ya da yaşlanmaya bağlı olarak kas gücü kaybolmuş ve sarkma oluşmuşsa, en yaygın kullanılan tedavi yöntemi ayakta tedavi biçiminde, cerrahi müdaheledir. Hastalık sonucu oluşan göz kapağı sarkmasında, sarkmaya sebep olan hastalığın tedavi edilmesi, bazen sarkmayı da iyileştirir.