Çok uzun zaman kontakt lens taşımaktan dolayı, gözde yaşlanma, ağrı, kızarıklık ve korneadaki oksijen yetersizliğinden ötürü bulanık görme sorunu yaşanabilir. Bu belirtilere sahipseniz, lenslerinizi çıkartınız. Belirtiler devam ederse doktorunuzu arayınız. Bir iltihaplanma olabilir veya yeniden ayarlanma ihitiyacı doğmuş olabilir ya da lenslerinizi taşıma süresinin azaltılması ihtiyacı doğmuş olabilir. Acil durumlarda kullanmak üzere, en son reçetenize göre yaptırılmış gözlük bulundurduğunuzdan emin olunuz. Kontakt lensler iki türlüdür: Gaz geçirmez sert lensler ve yumuşak lensler.
Gaz geçirmez ağır lensler, bazı kişilere (özellikle astigmat olanalara) en net görüntüyü sunar, en uzun ömürlü olanlardır ve en az bakımı gerektirenlerdir. Bununla beraber, kalın plastikten yapıldıkları için, yumuşak lenslerden daha az rahattırlar.
Yumuşak kontakt lensler, kalın lenslere göre, gözün daha büyük bir yüzeyini kaplarlar. Kalın lenslerden daha rahat ancak daha kısa ömürlüdürler zira ince plastik yırtılabilir. Günlük olarak temizlenmeleri zorunluluğu vardır ve haftada bir kere, oluşan proteini temzileyip yok etmek gerekir. Yumuşak lensleri uzun süreli kullanmak, hatta uyurken bile, mümkündür zira oksijen, aralarından geçerek korneaya ulaşabilir. Uzun kullanım süreleri ve uygun olmayan temizleme alanları, uzun süreli lens takan, lens sahiplerini daha büyük bir göz enfeksiyonu riskine sokar. Bir çift başka lens bulundurun ve hergün yeni bir lens takın. Bu, enfeksiyon riskini düşürürken, uzun vadede maliyet daha büyük olur.