Doğum kontrol hapları, kısırlaştırma yönteminden sonra, en etkili doğum kontrol yöntemidir. Ayrıca, gelecekte hamile kalma ihtimalinizi ortadan kaldırmazlar.
Bazı doğum kontrol hapları, 21 gün boyunca her gün bir hap alınabilmesi ve adet kanamasının başladığı günden itibaren 7 gün boyunca alınmaması için, 21 tabletlik kutular halinde hazırlanmıştır. Diğerleri, 28 gün boyunca her gün bir hap alınması için, 28 tabletlik kutular halinde bulunur, ancak bunların 7 tanesi plasebodur. Plasebolar, adet döneminize denk gelir.
Eğer bir önceki gün ilacı içmeyi unuttuysanız, o günün hapıyla birlikte, en kısa sürede alın. Eğer iki hap birden atladıysanız, atladıklarınızı içip, bunlarla birlikte başka korunma yöntemleri de uygulamanız gerekir.
Doktorunuz, atladığınız hapları nasıl almanız gerektiği ve hamileliği önlemek için ikinci bir korunma yöntemine ne kadar devam etmeniz gerektiği konusunda kesin bilgiyi sağlayacaktır. Eğer ilaç kullanmayı sürekli olarak unutuyorsanız, hormon enjeksiyonu, implantı veya başka bir korunma yöntemine geçiş yapın.
Her biri farklı düzeylerde kadınlık hormonları içeren çok çeşitli doğum kontrol hapları vardır. Doktorunuz, sağlık geçmişinize bakarak en iyi bileşimin hangisi olduğuna karar verebilir. Bugünkü düşük dozlu doğum kontrol hapları, 20 veya daha fazla yıl önce var olan doğum kontrol haplarının içerdiği estrojen düzeyinin yarısından daha az estrojen içermektedir ve bu nedenle daha güvenlidir.
Ancak, doktorların, 35 yaşın üzerindeki sigara içen kadınlara veya diyabet, kan pıhtılaşması, yüksek tansiyon yahut meme ya da rahim kanseri geçirmiş kadınlara, doğum kontrol hapı önermeleri mümkün değildir. (Doğum kontrol hapı, rahim ağzı kanserine karşı korunma sağlasa da, bir kadın bir kez rahim kanserine yakalandıktan sonra, hapın içindeki estrojen, kanserin yinelemesine sebep olabilir.)
35 yaşın altındaki kadınlar için, doğum kontrol haplarının taşıdığı riskler ve yan etkiler nispeten küçüktür. Bazı kadınlarda, hap ilk kullanılmaya başlandığında, ani kanama veya adet dönemleri arasında kanamalar meydana gelir; çoğu kadın da, adet dönemlerinin daha hafif geçmeye başladığını ve daha kısa sürdüğünü görür.
Bazı kadınlarda, hapı kullanmaya başladıktan sonraki ilk birkaç ay mide bulantısı olur, bazıları ise göğüslerinde hafif bir hassasiyet hissederler. Daha düşük dozda estrojen içeren bir hapa geçiş yapmak, yan etkilerin çoğunu azaltabilir.